Британският референдум за ЕС на 23 юни

| от chronicle.bg |

Референдумът по въпроса за по-нататъшното членство на Великобританияв състава на Европейския съюз ще се проведе на 23 юни, предаде БТА, цитирайки съобщение на британския премиер Дейвид Камерън след заседание на правителството.

Късно снощи Дейвид Камерън съобщи, че е успял да договори специален статут на Великобритания в ЕС, след споразумението за реформи, постигнато с 27-те му колеги в Брюксел. Той заяви, че „с цялото си сърце и душа“ ще води кампания за оставането на Великобритания в ЕС, предаде Ройтерс.

„Британският народ сега трябва да реши дали да остане в този реформиран Европейски съюз или да напусне. Това ще бъде исторически момент, който се пада един път на поколение и ще предопредели съдбата на страната ни“, подчерта той.

Сделката не означава, че всички проблеми на Лондон с блока са решени, призна Камерън, но предупреди, че избирателите трябва да са предпазливи към онези, които твърдят, че Великобритания ще бъде по-добре без ЕС. ЕС не е съвършен, има нужда от допълнителни реформи, но отвътре Обединеното кралство ще е в по-добра позиция да ги постигне, заяви Камерън, цитиран от АФП.

Рисковете за стратегията на Камерън бяха демонстрирани вчера, когато социологическо проучване показа, че кампанията за напускане на блока има два пункта преднина – подкрепа от 36% срещу 34% желаещи оставане, 7% нямащи намерение да гласуват и 23% нерешили как да гласуват.

Може би най-голямата заплаха за кампанията на Камерън може да дойде от кмета на Лондон Борис Джонсън, който още не е казал чия страна ще вземе в битката, която може да се окаже съдбоносна за Камерън.

В Лондон евроскептичните привържениците на Брекзит бързо отхвърлиха сделката като слаб документ без покритие. Прехвалената „сделка на Дейв“ не струва дори хартията, на която е написана, заяви Найджъл Фараж, лидер на ЮКИП – Партията на независимостта на Обединеното кралство.

 
 
Коментарите са изключени за Британският референдум за ЕС на 23 юни