Бойна кула и напречен зид oт времето на цар Иван Александър откриха археолози

| от |

Бойна кула и напречен зид строени по времето на цар Иван Александър откри археологическият екип на доц. Константин Дочев в рамките на разкопките на крепостта „Трапезица“ във Велико Търново.

Отбранителното съоръжение е изградено в периода между 1355 и 1360 година, когато са били налице първите сигнали за предстоящата османска инвазия, уточни за БТА доц.Дочев.

Той посочи, че кулата е с основи 5, 5 на 8 метра, а като височина е била не по-ниска от 16 метра. Тя се намира в северозападна посока, но като допълнително военно съоръжение е била издигната извън основната крепостна стена на „Трапезица“, допълни историкът.

По думите му вероятно тук се е намирал един от най-населените квартали на средновековната българска столица. До момента той не е проучван.

Според хипотезата на специалиста, кулата е трябвало да пази както квартала, така и многобройните църкви, в които са били мощите на светци-благодетели на Търново.

Данни за тази част от крепостта „Трапезица“ се намират в записките на основателите на българската археология д-р Васил Берон и Моско Москов. Те посочват, че северозападна част от крепостта носи името „Жидов гроб“.

Засега това са археологически сондажи, но продължаването на теренните дейности би изяснило особеностите на българския средновековен град и би хвърлило светлина върху произхода и потеклото на втората съпруга на цар Иван Александър – Теодора, смята историкът.

Археологическите дейности ще продължат през следващите десет дни. Финансирането им – 22 хил. лв., е осигурено по договор между Министерството на културата и филиала на Националния археологически институт към БАН във Велико Търново.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Бойна кула и напречен зид oт времето на цар Иван Александър откриха археолози