Архитекти проектират вертикален град в пустинята Сахара

| от |

Френско студио представя проект, който със сигурност може да бъде определен като най-оптимистичното архитектурно предложение на годината до момента. Специалистите от ОХО Architects са съставили план за изграждане на град в пустинята Сахара – вертикален град, който изглежда като скала, пише Discovery News. City Sand Tower е описана като кула със смесено предназначение, но хоризонта на амбициите, залегнали в проекта, прави по-подходящо да бъде наречена „аркология на космическата ера“.

Зданието се издига на 427 метра, а общата му площ е 776996 кв.метра, които включват жилища, офиси, хотели, магазини, спортни и развлекателни съоръжения и музей. Екстериорът включва начупени фасади от осигуряващи сянка материали и сензори, настроени да използват максимално пустинното слънце за генериране на соларна енергия наред с охлаждането на интериора. От визуализациите е видно, че дизайнът се стреми да направи кулата хармонична част от околната среда – огромна, невероятна скала, издигаща се от пясъка на Сахара.

Архитектите планират вътрешна кула, която играе ролята на вертикален парник, където растенията са защитени от пустинния климат. На върха на структурата има метеорологична станция и обсерватория. Захранването на исполинската сграда разчита на самоподдържаща се система от соларни панели и геотермални съоръжения. Събраната дъждовна вода ще се рециклира в безкраен цикъл, като ще бъде превръщана в пара за генераторите и ще се използва за напояване на вертикалния парник.

Ако всичко това ви изглежда твърде амбициозно, имайте предвид, че такива предложения са по-скоро концептуални. Не пречи обаче да се мечтае, нали, коментира Discovery News. / Агенция „Фокус“

vertical city - the Sahara_01

vertical city - the Sahara_02

vertical city - the Sahara_03

vertical city - the Sahara_04

vertical city - the Sahara_05

vertical city - the Sahara_06

vertical city - the Sahara_07

vertical city - the Sahara_08

vertical city - the Sahara_09

 
 
Коментарите са изключени за Архитекти проектират вертикален град в пустинята Сахара