$ 96 500 за меню от ресторант на „Титаник“

| от |

Меню от ресторанта, в който са се хранили пътниците от първа класа на кораба „Титаник“ бе продадено на търг за 60 000 паунда ($ 96 500), съобщиха от аукционната къща „Хенри Олдридж енд сан“ в графство Уилтшир, Южна Англия.

В нощта на 15 април 1912 г. трансатлантическият лайнер „Титаник“, на път от Великобритания за САЩ се ударя в айсберг и потъва. При катастрофата загиват повече от 1500 души.

Менюто е с дата 12 април и предлага на пътниците през този ден агнешки пържоли, английски пай с кълцано свинско месо, пудинг с тапиока. То е било в джоба на палтото на французойката Елиз Люрет, с което тя напуснала потъващият кораб. Жената пътувала на „Титаник“ като слугиня на богатото американско семейство Спенсър. Успяла да се спаси при корабокрушението заедно с госпожа Спенсър, докато господарят й – г-н Спенсър загива.

На търга бе предложена цяла колекция от предмети от парахода, съхранени от наследниците на Елиз Люрет. За 33 000 паунда ($ 53 000) бе продаден планът на палубата за първа класа. С помощта на този план Люрет и господарката й намерили пътя към спасителните лодки.

На търга бяха предложени общо 250 предмета, свързани с „Титаник“. От аукционната къща не посочват точно размерът на цялата печалба от разпродажбата, но отбелязват, че тя възлиза на стотици хиляди лири. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за $ 96 500 за меню от ресторант на „Титаник“