Пазете рафтовете и повърхностите в кухнята чисти - без излишна храна и натрупани вещи. Ако плотовете и масите са претъпкани с неща, подсъзнателно смятате, че светът е извън контрол и няма нужда вие пък да се подчинявате на някакъв контрол и да се храните свястно
Нали разбрахте? Прибирате абсолютно всичко. С изключение на плодовете. Винаги дръжте купа с пресни плодове някъде на видимо място в кухнята или трапезарията
И вода. Винаги вода, на добро място, близо до очите ви.
Сладките изкушения - вътре в шкафовете
Пренаредете хладилника: отново става дума за достъпност. Колкото по-достъпна е храната, толкова по-вероятно е
Инвестирайте в разноцветна посуда. Според изследването на Уонсинк, хората си слагат 18% по-малко храна в чинии, чийто цвят контрастира с цвета на самата храна
Няма да е лошо да се сдобиете с по-малки чинии, те много помагат за по-доброто менажиране на порциите. Поради много прост факт: едно и също количество храна изглежда повече в по-малка чиния, и по-малко - в по-голяма
Запазете тези красиви, семейни съдове само за специални случаи. Уонсинк е открил, че хората ядат 18 до 20% по-малко храна, когато сервират и отстранят съда с храна някъде далеч от себе си. Наличието на храна точно пред очите ни ни кара да се тъпчем
Никога не яжте докато сте пред компютъра, телевизора или на телефона. Множество проучвания сочат, че яденето пред екрана ни кара да преяждаме, без изобщо да се усетим
Най-добре се хранете на истинска маса, предвидена именно и единствено за хранене. Когато ядем на масата, съзнанието ни е склонно да приеме, че щом приключим с храненето, нямаме нужда от още допълнително подхапване на вредни неща
И...много важно! Инсталирайте музика някъде близо до мястото ви за хранене. И си пускайте бавна, ритмична, спокойна музика, докато ядете. Редица изследвания са доказали, че човешкото тяло възприема ритъма на музиката, която чува в момента. Което, логично, значи, че ако слушате бърза музика, е много по-вероятно да се натъпчете за една минута. А това е вредно
Добри новини на фронта на мъката със здравословното хранене! Можем да се храним по-здравословно, без дори да се стараем да го правим. Ключът е да подредим кухнята си така, че здравословното хранене да стане част от интериора.
Брайън Уонсинк, автор на книгата „Slim by design: mindless eating solutions for everyday life“ и Бранд Лаб, автор на „The Perfect meal: the multiseonsory science of food and dining“, са прекарали години в проучване на това как външната среда влияе на апетита и начина на хранене.
И двамата са привърженици на теорията, че кухнята може да свърши цялата работа по коригиране на хранителния режим с цел по-здравословен живот и имат доста доказателства зад гърба си.
Вижте техните съвети в галерията!