ИскаПлаче, или как да не хванем вирус

| от Иска да Не Плаче |

На всички се е случвало. Отваряш пощенската си кутия, а вътре – писмо от Емили. Ти, разбира се, не познаваш Емили. За сметка на това в писмото си на развален английски тя ти е написала как ти праща много важни файлове, с които ще станеш ужасно богат. Какво правиш? Цъкваш на файловете да се свалят. Какво те прави това? Идиот.

Всеки съвременен човек, който работи с интернет, знае, че не трябва да отваря файлове от Емили. Или от прочутия нигерийски крал, който иска да изсипе една торба пари върху главата на всички българи.

Киберопасностите се крият зад всеки виртуален ъгъл и дори ГДБОП знае колко е опасно да те застигне ИскаПлаче, както пунктуално са превели името на новия вирус, от който целия свят проплака.

Ако вие не ИскаПлаче, ето няколко дребни неща, които могат да ви предпазят от вируси и измами онлайн.

1. Не ползвайте интернет. Видяло се е, опасно е. Да не говорим колко жестоки поражения има за здравето това да седите по цял ден пред екрана, вместо да отидете и да прекопаете няколко пъти градинката пред блока. Онзи вирус, който можете да хванете, ако много се изпотите, докато копаете, се лекува с греяна ракия и скилидка чесън.

2. „Имате сметка от НАП и трябва да цъкнете точно тук, за да видите колко им дължите.“ – тук, разбира се, всички сме предпазени. Когато има сметка от НАП и то на тайния ти мейл snejno_kote@abv.bg, със сигурност не си заслужава да се прочете.

3. Катя, която не сте виждали от 10 години, ви праща линк в Skype. Не ви казва защо ви го праща, нито какво става с нея и защо 10 години така и не отговори на изпратеното съобщение „zdr, asl“. Със сигурност не искате да отваряте този линк. Plot Twist: Катя дори не знае, че ви го е изпратила. Spoiler: Това е вирус.

4. Когато видите, че Ваш преподавател от университета например, човек на престижна възраст с кариера и титли зад гърба си, сподели кратък клип с порнографско съдържание във Facebook, то със сигурност не се опитвайте да отворите видеото. Иначе ще разберете точно как то се е оказало в нюзфийда ви, без да сте имали намерение да го споделяте.

5. „Аз съм млада, красива и самотна. Имам нужда от теб, Ivan, моля те, пиши ми“. Ако видите това, то тя едва ли е млада, красива, самотна, а още по-малко – тя. Но ако случайно й пишете, може да се окажете в схема, чрез която трябва да й преведете 1000 евро за билет за самолет, за да дойде точно до Мало Конаре да прекара няколко романтични дни с вас. И когато ги пратите, изненада! Тя няма да дойде, нито някой ще ви върне парите.

В крайна сметка със сигурност има един ефективен начин да се предпазите от вирус – четете внимателно всичко, което се появи в изскачащ прозорец, не се доверявайте на непознати красавици, които надничат сластно от банери в торент сайтове, не вярвайте, че ако „кликнете тук“, пенисът ви ще се уголеми. Ползвайте добра антивирусна и не забравяйте – дават ли ви пари онлайн, значи ви лъжат, искат ли ви – значи търсят как да ви ги вземат.

 
 
Коментарите са изключени за ИскаПлаче, или как да не хванем вирус