shareit

Тиквичка, здравословно сготвена по ранна икиндия

| от Радослав Радев | |

Ето една здравословна рецепта и от мен:

Нарежи една сурова необелена тиквичка на ситни кубчета, не по-малки от зарчета за табла, най-добре за гюлбара, изработени от кост дьо слон, за предпочитане – пасищен слон. Използвай за целта използван нечетен брой пъти нож от рисувана китайска керамика – посредствена реплика на късния стил на династията Пън. Оваляй в приготвен два часа по-рано мус от наситнени акай бери и годжи бери, нежно блендирани с мед от рожков и няколко капки екстра върджин олио от семките на късен сорт каун от Любимец, до получаването на плътна текстура. Сложи на тих огън равни части киноа, просо и елда и една по-малка част див ориз от Мианмар и ги вари в изворна вода от Доломитите докато клокнат. След като клокнат ги прибери някъде на хладно, защото са за друга рецепта. Нарежи на слайсове една средно малка до средно средна пъпчива краставица от Самотраки и един средно среден до средно едър зрял домат от сорта Куй дю Коч. Поръси щедро със сумак и с каменна сол от солните рудници край Величка, Полша.

Облей с еднократно въртеливо движение с дресинг от затоплено студено пресовано олио от страгали и естрагонов оцет от блатна боровинка, в който за кратко е била потопена китка резене. Накапи с редукция от ехинацея и спирулина. Погледни за 3 до 5 минути към неголямо пахарче с измити с чешмяна вода плодове според сезона. Бегло ръсни шепа сицилиански каперси, наакани от био гугутка албинос. Разбъркай цялата композиция нежно, но настойчиво, по посока обратна на часовниковата стрелка, с шпатула, ръчно изработена от къс самороден сив гранит от село Гранит, Чирпанско. Украси със стрък селъри – ако няма селъри, може и кервиз. Сипи си малка ракия от топинамбур (йерусалимски артишок), неотлежавала в използвани бургундски бъчви, настойвана с билки, брани в ранна мъглива утрин от монахиня, владееща провансалски на хиъринг левъл. Билките трябва да са преседели не повече от 30 минути в конопена торбичка с избродирано патенце. Може и кученце, но тогава времето на престой не бива да надвишава 12 минути. Отстъпи няколко крачки назад и направи кълбо напред (джумбълдак).

Сервирай с плавни движения, на дискретния фон на кахърни песнопения от Долен Тибет. Обади се в местната психиатрия и търпеливо изчакай пристигането на дежурния екип.

 
 
Коментарите са изключени за Тиквичка, здравословно сготвена по ранна икиндия