Game of Thrones, сезон 7, финалът: победители и победени

| от chronicle.bg |

Този текст съдържа спойлери за сезон 7, епизод 7 на „Игра на тронове“.

И това мина. При всеки финал на сезон на „Игра на тронове“ има нещо тъжно. Особено след като финалът на последния сезон беше толкова силен. Като цяло, въпреки неравния сезон, сериалът застана зад името си снощи и оправда очакванията на феновете.

Дракон-зомби срути Вала, Лорд Белиш е мъртъв, Денерис и Джон най-накрая угодиха на милиони фенове… и това е само малка част от епизода. Джеръми Подесва отново се доказа като един от най-добрите режисьори, заставали зад продукцията на HBO. Този път видяхме сериала, който гледахме в първите години – наситен с обрати, предателства, кръвопролития и в духа на книгите на Дж. Р. Р. Мартин. Пълна компенсация за всички слаби моменти този сезон.

игра на тронове, game of thrones, седми сезон, епизод седем

Това, което прогнозирахме миналата седмица определено се сбъдна. Срещата на всички персонажи в Кралски чертог (нещо като Конференцията в Ялта на „Игра на тронове“) беше епична. Напрежението можеше да се реже с нож. Абсурдният план на Тирион за довеждането на бял бродник (който успя да уплаши Церсей, макар и за момент) се увенча с успех. Тук е моментът да споменем, че това е едно от разочарованията този сезон. Похватът deux est machina беше в пълна сила по време на похода на Джон Сноу и компания към Севера. Церсей видя заплахата, която тегне над цял Вестерос, но дори това не я накара да обедини сили с враговете си.

Следствията от срещата, разкритието за истинския произход на Джон Сноу и преминаването на бродниците през Вала бяха ключовите моменти от гледна точка на сюжета. Едва ли има нещо по-лошо от това мъртвите да тръгнат необезпокоявани на юг. Само на няколко часа път от Зимен хребет. Можем да си представяме какво ще видим в осмия сезон.

jon-and-dany-game-of-thrones-s7-finale

Беше „публична тайна“, че Джон и Денерис са роднини, но снощи вече това стана официално. Видението на Бран, с опреснение от Самюел Тарли, в което Регар Таргариен и Лиана Старк се венчават, сложи край на всички спекулации. Джон е син на Регар Таргариен, което го прави наследник на Железния трон. Разбрахме, че именно той е Егон Таргариен. Всичко това се случи на фона на любовната сцена в каютата между Джон и Денерис. Не можем да не споменем и участието на Тирион тук, който за малко да не надникне през ключалката. Нека просто кажем, че сцената, в която видяхме гърдите на Мисандей се повтори, но в мъжки вариант. Също толкова хубав!

707-Winterfell-Littlefinger-2-768x511

Знаков момент беше и смъртта на Лорд Белиш. Той заедно с Лорд Варис са персонажите, които в продължение на седем сезона са на точното място в точното време. Сам по себе си фактът, че оцеляха толкова дълго е изумителен. За Литълфингър обаче това приключи снощи. Той тъкмо си мислеше, че дърпа конците в Зимен хребет, а ние започнахме да негодуваме срещу Санса, когато тя го осъди на смърт. А Аря изпълни присъдата. Думите на Бран послужиха като доказателство за злодеянията на мъжа спрямо рода Старк. Убийството на Джон и Лиса Арин и ролята му в падението на Нед Старк бяха достатъчни. Съветът, който Белиш даде на Санса да очаква най-лошото от враговете си, се обърна срещу него. Въпреки всичко, той беше един от героите, които обичахме да мразим и ще ни липсва.

Game-Thrones-Season-7-Finale-Reactions

Всички видяха на каква опасност е изложен Вестерос и Церсей уж се съгласи да изпрати войската си на север. „Винаги съм знаела, че си най-глупавият Ланистър.“ каза тя на Джейми, който действително повярва, че сестра му ще се съюзи с Денерис. Сцената между Церсей и Джейми беше най-силната и напрегната в целия епизод. Лина Хейди определено е най-доброто попадение в актьорския състав на сериала. За момент имахме усещането, че наистина е дошъл краят на Джейми. Вместо това той потегли на север, заставайки зад думата си. А след неговото тръгване видяхме и снега, който най-накрая падна над Кралски чертог. Зимата е тук.

Седмият сезон безспорно беше събитието на малкия екран това лято. Въпреки няколко неравности и различия от обичайната стилистика, с която сме свикнали (и благодарение на която сериалът е това, което е), видяхме един силен финал и си припомнихме атмосферата на сериала. От тук нататък следва дългото чакане за осмия сезон.

3277559-screen+shot+2017-08-23+at+4.37.07+pm

 
 
Коментарите са изключени за Game of Thrones, сезон 7, финалът: победители и победени