Game of Thrones: Какво очакваме от седми сезон

| от chronicle.bg |

Внимание! Спойлери!

Шести сезон на Game of Thrones дойде след дълго чакане и завърши с взрив. Зимата най-накрая дойде, а много парчета от пъзела се подредиха, оставяйки твърде малко преди финалните сблъсъци и решението кой по право трябва да седне на железния трон.

В края на сезона кралица е Церсей, Денерис пътува към Вестерос с три дракона и армада, а Джон Сноу е жив и крал на Севера. Книгите на Джордж Р.Р. Мартин със сигурност няма да догонят сериала, но вече можем да предположим кои ще са основните точки, около които ще се движи действието в седми сезон.

Лудата кралица срещу Кралеубиеца

Въздигането на Церсей на престола е безпрецедентен акт в историята на Вестерос – неомъжена жена да владее Седемте кралства – нещо, което никой не би одобрил. Междувременно Денерис пътува към Вестерос, за да превземе трона с дракони и кораби. Вероятно първо ще пристигне в Дорн, където Олена Тирел и Змиите планират унищожението на Церсей.

Най-трагичното е, че в Кралски чертог има една фигура, която е принудена да приключи онова, което може да бъде най-лудия период на късогледа безпощадност, каквато някой е виждал от смъртта на Лудия крал Ерис Таргариен. Тази фигура е Джайм Ланистър, получил прозвището Кралеубиеца, убивайки Ерис Таргариен заради плановете да направи онова, което Церсей направи – взривявайки огъня, скрит под Септата на Белор. През годините и покрай приятелството му с Бриен, шоуто създаде по-нюансиран облик на персонажа. Убивайки Ерикс, той спасява хиляди. Той ще бъде и героят, който да убие любимата си Церсей.

Вещицата Маги, която видяхме в пети сезон, предсказа брака на Церсей с крал, смъртта на всичките й деца и въздигането й до трона. Предсказа и падението й. „Кралица ще бъдеш, докато не дойде друга, по-млада и по-красива, за да те събори и да вземе всичко скъпо за теб“. Церсей може би е мислела, че това се отнася за Марджъри, въпреки че може би се отнася до Денерис. Вещицата предсказа и друго – че тя ще бъде убита от малкия си брат, а Церсей винаги е мислела, че това се отнася до Тирион. Джайм обаче също е по-млад – дори и да е само с минути. Шести сезон ни напомни, че в Джайм все още са останали чест и достойнство. Ако съдим по притеснения му поглед, виждайки коронацията на сестра си, той може да бъде убиецът на сестра си.

Сблъсъкът на кукловодите

В хаоса на последните шест години, е лесно да се забрави, че Петир Белиш, известен като Кутрето, е архитектът на цялата игра на тронове. Той започва войната на петимата крале, убеждавайки Лиза Арин да убие съпруга си Джон – тогава „ръка“ на краля. С това подклажда смъртната вражда между Ланистър и Старк. Той уреди брака на Марджъри и Джофри, след това планира и изпълни убийството на краля (Джофри) и бягството на Санса, както и брака й за Рамзи Болтън. Той дори доведе до ареста на Церсей от религиозната секта, давайки на Олена Тирел информацията, която й беше нужна за целта.

Епизодът „Ветровете на зимата“ най-накрая ни разкри целта на неговата игра: той иска Железния трон за себе си и Санса да бъде неговата кралица. Най-новата му тактика? Да внесе раздор в отношенията между Санса и Джон Сноу за Севера, убеждавайки я, че именно тя трябва да бъде кралица, а не Джон. Вече имаше знаци за недоверие между двамата – Санса не му каза за подкреплението от Долината в „Битката на копелетата“, а преди това мнението й не беше взето предвид във военния съвет преди това.

За щастие, Кутрето не е единственият, който дърпа конците и има много важно значение зад кулисите. Варис продължава да е зает, телепортирайки се между Дорн и Мирийн. Той от самото начало планира завръщането на Денерис на трона. Ако желанията на Кутрето са свързани със собствената му коронация, Варис, поне в собствените си представи, служи на кралството. Ако те действаха зад кулисите досега, машинациите им ще излязат на предна линия, когато интересите им се сблъскат в Кралски чертог.

Червената кралица срещу многоликата убийца

Мелисандра беше изгонена от Севера, а Аря вече показа, че наученото в Браавос й върши работа. Пътищата на двете отново ще се пресекат. При последната им среща Мелисандра й каза: „Виждам в теб мрак. А в мтози мрак – очи, които гледат към мен. Кафеви очи, сини очи, зелени очи. Ще се срещнем отново“. Мелисандра все още е в смъртния списък на Аря и срещата им ще бъде изпълнена с насилия.

Бран ще съсипе всичко. Отново.

Бран разби сърцата на зрителите с онова, което стори на Ходор, след като остави предводителя на белите бродници да го докосне и с това насочи армията му към Вала. Въпреки че Вала е предпазен с магия от мъртвите, Бран беше докоснат от бял бродник и не е ясно дали това няма да развали магията.

Сам ще помогне за спасяването за света

Сам пое по пътя на знанието и това може да се окаже от ключово значение за спасяването на човечеството. Може би ще открие древна магия (като тази, която пази Вала) или ще открие как се създава валерианска стомана? Той вече открадна меча на баща си създаден именно от този материал и може би ще го използва, за да разкрие тайната му.

Джон Сноу и пророчеството

Джон Сноу вече потвърди една фен теория за произхода си – той е син на принц Регар Таргариен и сестрата на Нед Старк – Лиана. Факт, пазен в тайна от крал Робърт. Ако публиката знае вече това, то Джон още не го знае. Произходът му вече му дава право да претендира за Железния трон (както и за правото си над Севера), но не изглежда вероятно да тръгне на юг да търси правата си.

Може би ще се срещне с леля си, за да поиска помощ от армията й срещу белите бродници? Може би той ще се окаже обещаният принц Азор Ахай, който ще спаси света, за когото разказва „Песен за огън и лед“? Поне така мисли Мелисандра. Докато разберем обаче, ще ни трябва още една година в чакане на новите 13 епизода.

 
 
Коментарите са изключени за Game of Thrones: Какво очакваме от седми сезон