Game of Thrones: Ходор, Ходор…

Внимание! Спойлери!

Пети епизод от новия сезон на Game of Thrones е изпълнен с най-много динамика от всички досега. Ако все още не сте го гледали, то не продължавайте да четете текста надолу, за да си развалите удоволствието от епизода. Ако пък сте, то тогава може да намерите нещо, което сте пропуснали, в следващите редове.

Ако в четвърти епизод най-важният момент беше излизането на Денерис от огъня, то пети епизод отговори на въпроса какво означава „Ходор“ и защо Уилис се е превърнал в Ходор. Този момент може да донесе тръпки по тялото на всеки от зрителите.

Както в много епични истории, действието в Game of Thrones се задвижва от герои, които се превръщат в онова, което трябва да бъдат. Ако досега фокусирахме вниманието си като големи събития като Денерис и пламъците или съживяването на Джон Сноу, то и по-малките герои имат своето място в историята.

Въпреки че ако имаме предвид пети епизод от Game of Thrones „малки“ не е най-точната дума. Новият епизод от култовия сериал разкрива съдбата на голямото момче с великанска кръв Уилис и как се е превърнало в Ходор.

Белите бродници дават напрегнат финал на епизода, който постила път на много бъдещи събития, сблъсквайки се с миналото едновременно.

Санса най-накрая се сблъска с лорд Белиш, след като той я изостави като съпруга на Рамзи. Междувременно се налага Аря да понесе унизителна възстановка на екзекуцията на баща си.

Джора Мормон цитира Уитни Хюстън вричайки се във вечна любов на Денерис, докато Варис сблъска недоверието си към религиозните вярвания с онова, което новата червена жрица Кинвара му разказа за детството му.

Може би най-интересният момент от историята е разказът за създаването на белите бродници. Оказва се, че те са творение на горските деца, които чрез тях са се предпазвали от хората. Оказва се и че белите бродници не просто могат да видят Бран, разхождащ се сред видения. Те могат и да тръгнат по следите му.

Най-болезненият момент от епизод 5 е този, в който Бран осъзнава, че е виновен за съдбата на Ходор. Скитайки в миналото, наблюдавайки едричкия Уилис, Бран вижда как чрез намесата си в миналото обрича Ходор на полуживот. Оказва се, че целият живот на Уилис е бил посветен на това някой ден да спаси Бран.

Това отново може да ни върне към думите на Триокия гарван: „Миналото вече е написано. Мастилото е изсъхнало“.

Смъртта на Ходор със сигурност е по-емоционално натоварваща от тази на всеки друг герой от сериала до момента.

Междувременно Санса, Джон Сноу, сер Давос и Бриен поемат към покоряването на Зимен хребет, докато Теон и Яра Грейджой са принудени да избягат от Железните острови, за да не бъдат убити.

Любопитен момент: това е първият епизод от сезона до момента, в който не се налага да виждаме Рамзи Болтън. Приятно, нали? За сметка на това се наложи да гледаме доста бели бродници…

 
 
Коментарите са изключени за Game of Thrones: Ходор, Ходор…