Джаз, Уди и неон. Всичко, което харесваме на Кан 2016

| от |

За киноманите пролетта започва едва щом наближи един от най-важните и бляскави фестивали в седмото изкуство – Филмовия фестивал в Кан.

До старта на 69-тото издание остава само ден и френският град с най-белите улици на света, се готви да посрещне някои от най-големите звезди в киното. Утре вечер, фестивалът ще бъде открит с новия филм на Уди Алън Café Society и ще приключи официално на 22 май, като ден по-рано ще бъдат раздадени и престижните му награди „Златна палма“.

Не всички филми, показани в многоплановата и пищна програма на фестивала ще се борят за наградата, но какво от това? Самият Уди Алън има цели две награди от Кан и може да се похвали, че е единственият режисьор, който е откривал престижния кинофорум цели три пъти със свой филм.

Списъкът с филми на тазгодишния фестивал в Кан е пълен и многообразен. От романтични през еуфорично-насилствени до ръба на комерсиалното кино, тази година фестивалът може да се похвали с интересни и различни заглавия и няколко дебюта.

Тази година, начело на журито ще застане режисьорът Джордж Милър, чийто визуален спектакъл „Лудия Макс: Пътят на яростта“ беше показан на престижния кинофорум миналата година. До него гордо стоят имената на Кирстен Дънст – самата тя носител на „Златна палма“ за филма „Меланхолия“ на Ларс фон Триер, Доналд Съдърланд, датчанинът Мадс Микелсен, Ванеса Паради и мексиканският актьор Диего Луна, както и много други.

Както всяка от последните години, и този път плакатът на фестивала е кадър от някой известен филм. Тази година честта се пада на френския сатиричен, изпълнен с черен хумор филм на Жан-Люк Годар „Презрение“.

Фестивалът в Кан носи еуфоричност и истерия, които само седмото изкуство може да предложи на своите почитатели. Ние сме избрали за вас онези заглавия оттам, които очакваме с най-голям интерес.

 
 
Коментарите са изключени за Джаз, Уди и неон. Всичко, което харесваме на Кан 2016