Отстъплението на Украйна може да започне през лятото

| от |

Нови разкрития около военното положение в Европа и Украйна, започва да придобива съвсем друго измерение. Politico прави една дълга разходка покрай фронтовата линия между Украйна и Русия. По думите на журналистите, ситуацията е много по-различна, отколкото всички са очаквали. Обещанието, че западът няма да се откаже и ще подкрепя Украйна до последно, сега звучи като една сериозна лъжа. Проблемите са мащабни по няколко причини:

1. Украйна остава без амуниции за воденето на война.

2. Западните партньори изчерпват своите запаси.

3. Бойният дух е на много по-ниско ниво.

Липсата на съвременно оръжие се отразява негативно, докато руската артилерия не спира да обсипва украинските позиции. Тълпите от млади хора, които искат да се запишат на фронта, днес просто не са налични. Мнозина се опитват да избягат от повиквателната, осъзнавайки, че шансовете им са минимални. Мнозина напускат страната и търсят начин да започнат нов живот.

Украйна върви към катастрофа, а надеждата за обрат се изчерпва. Въпреки желанието да не се отстъпва, повечето офицери осъзнават, че това лято ще е много по-черно от миналото и броят на жертвите ще се увеличи драстично. Никой не може да бъде категоричен и колко точно ще са успехите на Русия, но е ясно, че сега целта изглежда много по-близка, отколкото някога е била в хода на 3 години. Въпреки обещанията, че украинците ще останат в историята, без значение какво точно ще се случи, малцина са готови да влизат в жестоката месомелачка, която беше изградена през последните няколко години.

Анализаторите остават особено притеснени, че ако няма помощ, то Украйна има сериозни шансове да изчезне от картата и да остане в миналото. И няма как да отречем, че журналистите от Politico са прави – реториката на големите в Европа, се оказа силна само на думи, но не и на действия. Въпреки обещаните танкове и гаранция за бързи доставки, Украйна получи новата техника с огромно закъснение, губейки предимството си. Дори Дмитро Кулеба признава, че се чувства изоставен от запада. САЩ е единствената страна, която може да помогне и да достави необходимия пакет от помощи.

Стратегията става още по-неприятна, когато видим, че Русия запазва своите позиции и дори да се стигне до подписване на мирен договор, никой няма да бъде категоричен, че той ще е дълъг. Причините са ясни, икономиката на Русия вече е насочена към производството на оръжие и след още 2-3 години ще бъде възстановена и готова да започне нови действия, а тогава вече ще е ясно, че забавените помощи ще бъдат необходими на други страни, а не на Украйна.

Мнозинството продължава да очаква, че Киев ще има шансовете да влезе в ЕС и НАТО, гарантирайки си поне някаква частична защита от продължаване на руската агресия. Тук идва и следващият голям проблем, който не може да се игнорира. В началото на войната знаем, че руското разузнаване многократно е посочило, че САЩ няма ресурсите, след като се изтегля от Афганистан, освен това имаме свят, който все още се възстановява от пандемия, макар и тя да продължава да стои много далече от основните теми.

Победата в Украйна ще накара всички страни да се притесняват за други подобни стъпки. Литва, Латвия и Естония продължават да са на много неприятна позиция и да очакват възможности за руско настъпление. Китай, макар и да отказва да признае, продължава да е стабилен партньор на Кремъл и все по-често не се опитва да прикрива своите решения.

Украйна няколко пъти повтори, че има нужда от артилерийски снаряди, същото важи и за ПВО системите Patriot, които защитават фронта. Харков е редовна мишена на Русия и все по-често се чува зов за помощ. Ако няма помощи, няма и възможности за защита, което означава, че точно Харков ще бъде потенциална цел. Никой не иска да отстъпва, но фактите са такива. Новата цел на Русия е ориентирана изцяло в нова мишена, прекъсването на електрическите мрежи.

Украйна прави много отчаяни опити да осакати руската атака и постоянно удря различни петролни рафинерии на Русия, но на този етап не може да се забележи някакъв успех. Омагьосаният кръг, според Колеба, идва от факта, че Украйна отстъпва, а това кара западните партньори да не са толкова щедри, а тя отстъпва, защото няма оръжия, а скоро няма да има и хора.

Лятото няма да бъде толкова оптимистично за Украйна. Огромната маса от хора, без значение от въоръжението, дава предимство на Русия и този път ще има доста по-бърз крос прес украинските позиции. По мнението на Залужни, Украйна има нужда от 500 хиляди войници. Въпреки свалянето на мобилизационната възраст, подобно събиране на военни кадри не е много разумно, все пак говорим за хора, които ще отидат без оръжие на фронта или с минимално, превръщайки се в мишена, това автоматично сваля всеки военен морал.

Руският сценарий се промени, очевидно, сега е възможно да се чака и да се изморява противника, да се забавят атаки и да се продължава с безкрайните артилерии, които спокойно да изпълняват своята цел. Обещаните 60 милиарда долара в помощи – приемете, че не говорим за пари на ръка, а за оръжие, което се оценява на тази стойност – така и не пристига. Това са лошите новини и докато всяка страна се интересува от политически избори и нови президенти, крайният резултат не е по-очарователен и най-вероятно няма да бъде за никого.

Няма гаранция, че ако Украйна падне, апетитите на Русия за други територии, както и създаването на нов СССР, няма да бъдат поставени на колене, а всичко това автоматично създава нови и нови проблеми. Целта на Владимир Путин е само една, освен изпълнението на своята нова диктатура, той има за цел да унижи НАТО и неговото сериозно величие. Липсата на твърдост го прави и още по-силен, което със сигурност няма да се отрази добре на никого.

Ако това е помощта, която една страна може да получи от НАТО, то тогава идва и основният въпрос: възможен ли е директен удар срещу държава-членка?  

 
 
Коментарите са изключени за Отстъплението на Украйна може да започне през лятото

Повече информация Виж всички