Защо Плутон не е планета

| от |

На 24 август 2006 г., Международният астрономически съюз (МАС) взе решение, което ще промени Слънчевата система завинаги. Членовете на МАС гласуват дълго подготвяно предложение, което определя какво точно астрономите разбират под термина „планета“. Приемайки новото определение, Плутон е прекласифициран като планета джудже, а Слънчевата система осиротя с един член и остана с осем. Седемнадесет години по-късно този акт остава все така спорен.

Какво прави една планета планета?

МАС минава през много версии на възможни дефиниции, които да включват планети около други звезди – екзопланети – и планети, които са изхвърлени от своята звездна система – междузвездни планети. Но се повдигат въпроси относно невъзможността вторите да се включат в списъка.

В крайна сметка в последния ден на 10-дневната конференция в Прага е представена, гласувана и одобрена настоящата дефиниция. Една планета трябва да отговаря на три условия: тя трябва да обикаля около Слънцето, така че всички междузвездни и екзопланети са изключени; тя трябва да е достигнала хидростатично равновесие, което означава, че трябва да е приблизително сферична; и накрая, тя трябва да е „разчистила“ орбитата си, което да я прави основното гравитационно тяло в нея.

Защо Плутон е „понижен“?

Pluto-Charon system-new

Изглед на системата Плутон-Харон, който показва, че Плутон обикаля в точка извън себе си

Плутон не постига третото условие: не е разчистил орбитата си, която отчасти споделя с Нептун. Но защитниците на ледения мъник излизат с аргумента, че същото може да се каже за Земята, Марс, Юпитер и Нептун. Но ако изключим Луната, Земята е 1,7 милиона пъти по-тежка от останалите астероиди, които пресичат орбитата ѝ. Плутон е само с 0,07 по-тежък от тях…

Дискусията в научните среди и извън тях нарече това по-скоро понижение, отколкото класификация – но пък може да се каже и, че Плутон е издигнат като първи пример за два нови класа обекти: планети джуджета и плутоиди.

Хората от всички страни на дебата подчертават, че определението далеч не е перфектно и че често планетите се определят не само с тази дума, а с допълнителни прилагателни: скалисти, газови гиганти, ледени гиганти и т.н. Така че може би терминът „джуджета“ един ден може да се разглежда като подкатегория на „планета“, а не като нещо съвсем различно. Първоначално той е създаден с тази цел от Алън Стърн, главен изследовател на роботизираният космически апарат на NASA „Нови хоризонти“, който мина много близо до Плутон през 2015 г.

Стърн всъщност иска Плутон отново да бъде планета.

Има и много други неща, които правят Плутон толкова нетипично тяло. Например, нито една от петте му луни не обикаля около него. Всички те обикалят в точка извън Плутон, за което е виновен Харон, най-голямата му луна.

Видите ли, Харон има около половината от диаметъра на Плутон и около 1/8 от неговата маса. Тези габарити са толкова съществени, че барицентърът на цялата система – тоест точката, около която обикалят обектите – всъщност се намира на 960 километра над повърхността на Плутон, което е всъщност доста далеч от планетата джудже, на около 83% от нейния радиус.

Вече не може да имане 9 планети…

Има едно сигурно нещо сред астрономите, което за съжаление липсва в обществения дискурс. Вече не можем да имаме 9 планети в Слънчевата система. Причината за това се нарича Ерис – планета джудже, кръстена на богинята на раздора. И колко подходящо име ще се окаже това.

Тя е по-масивна от Плутон и само малко по-малка – така че ако той може да бъде планета, защо не и Ерис? В съобщението за откриването ѝ от Майк Браун, Чад Трухильо и Дейвид Рабиновиц тя всъщност е наречена „десетата планета“.

Съществуването ѝ принуждава МАС да приеме настоящата резолюция, която се появява на следващата година. Така че или имаме 8 планети, или имаме поне 13, като добавим джуджетата Церера, Плутон, Ерис, Хаумеа и Макемаке. Много други тела също са признати за планети джуджета от астрономическата общност (но все още не и от МАС).

Единственият начин отново да имаме 9 е да запазим сегашното определение и да се надяваме, че Майк Браун и колегите му са прави, като подозират, че има голяма и масивна планета далеч от Слънцето, която все още не сме видели. Търсенето на неуловимата Планета 9 продължава, така че надеждата отново ще умре последна.

 
 
Коментарите са изключени за Защо Плутон не е планета

Повече информация Виж всички