Защо не трябва да ходите с телефон в тоалетната – опасно е!

| от |

Повече от 90% от човешката популация в момента ще се похвали с наличието на умен телефон. И най-вероятно се досещате, че следващата тенденция е обществена тайна – почти толкова е процентът на хората, които отиват до тоалетна с това устройство. Статистиката показва, че има достатъчно хора, които посочват именно този предмет, без когото официално не могат. Той е причината за някои много големи проблеми.

На първо място ще открием, че е сред водещите фактори за автомобилни катастрофи, влияе пряко с облъчването на радио вълните, колкото и да не искате да го приемете. И на фона на всичко това, повечето учени посочват, че има и много висок риск от микробна инфекция, идваща директно от телефона. Въпреки високите шансове, много малко потребители наистина обръщат внимание на този факт.

Изследване от 2019 г. показва, че около 57% от жителите на Великобритания носят своите телефони в тоалетната. В отделно изследване се оказва, че американците са около 74.5%. За вторите бихме се притеснявали най-много особено, след като САЩ е страната, която влиза в класацията за най-мръсни тоалетни в категорията на развитите страни. Традицията повелява да оставяме въпросните устройства на най-различни мръсни повърхности, след това мием ръцете си (поне по-голямата част от 90-те процента) и след това отново взимаме мръсния телефон, за да може да върнем количеството микроби обратно на ръцете.

Твърди се, че върху телефона ни стоят стотици, ако не хиляди микроби на ден, при това ги увеличаваме, ако не почистваме цялото устройство. И с това просто унищожаваме всякаква хигиена, след като телефонът е с нас, когато готвим, когато чистим или дори на разходки. И точно тук се говори най-често за хигиена на мобилното устройство. Мокрите кърпички работят, но трябва да използвате поне още една за своя дисплей.

Cropped photo of a Caucasian male with a cellular phone sitting on the toilet seat

Твърди се, че именно този артикул от всекидневието е магнит за най-различни микроби, бактерии и вируси. Учените вече са потвърдили, че завъждаме най-различни видове, особено след като телефонът ни може да се нагрява агресивно. Наистина е трудно да изброим всички вредители, следователно приемете, че почти всичко, което може да навреди, се намира именно там.

И още по-странното е, че след различното отношение и дълготрайно виреене, някои от развилите се бактерии и микроби ще могат да бъдат резистентни срещу нормалните лекарства и антибиотици. Крайният резултат е обвързан с инфекции на кожата, червата и дихателните пътища. Странното е, че при употреба на антибактериални кърпички с алкохол или други, отново може да има условия за колонизиране на микроорганизми. Почистването на телефона задължително трябва да се смята за редовен процес, в противен случай следват по-големите главоболия.

Пластмасата задържа най-различни вируси и често може да ги предава, а ако често боледувате от настинка, замислете се какво наистина се случва с твърдата пластмаса, която използвате месеци наред. Ротавирусите също са налично главоболие, макар и често да засягат бебетата и малките деца. Стига се до там, че самите американци получават напътствия от здравната им система, за да се знае как точно да се предпазват. В списъка с места за почистване, много често присъстват и други мръсни локации като дръжки на врати, банкомати, бутони на асансьори и още много други. Помислете за онези предмети, които най-често докосвате.

И как се дезинфекцира телефон? Това е най-важният въпрос в цялата ситуация. На първо място се посочва, че устройството трябва да се почиства всеки ден. Звучи странно, но този навик трябва да бъде като ритуал с миенето на зъби. Вирусите често живеят по няколко дни на твърда пластмасова повърхност.

Използвайте почистващи кърпички с алкохол, като съдържанието трябва да е минимум 70% за дезинфекция на пластмасовото покритие и екрана. Това трябва да се случва всеки ден. Не пръскайте никакви почистващи препарати директно върху телефона. Течностите могат много сериозно да навредят на телефона ви, ако се използват директно, използвайте кърпичка. След почистването ще се наложи да измиете ръцете си. Ако не сте у дома си, носете телефона си в джоба и носете кърпички с него. Стремете се да използвате телефона си само с чисти ръце. Това наистина е трудно – някои устройства са станали продължение на човешката ръка, но здравето би трябвало да изпреварва социалните мрежи.

 
 
Коментарите са изключени за Защо не трябва да ходите с телефон в тоалетната – опасно е!

Повече информация Виж всички