Японското правителство обявява победа във „войната срещу флопидисковете“

| от |

До миналия месец в Япония действаха 1035 разпоредби, свързани с използването на дискети – устройства за съхранение, които в най-добрия случай могат да поберат само няколко мегабайта данни. Е, японското правителство най-накрая се отърва от тях: сега вече има само един регламент, който ги използва, отнасящ се до рециклирането на автомобили.

Ръководител на тази инициатива е министърът на цифровите технологии Таро Коно. През първата година на пандемията COVID-19 стана ясно, че зависимостта от попълването на хартиени документи и остарялата технология са пречка за внедряването на приложения за проследяване и цифрова идентификация. Така през 2021 г. е създадена Агенцията за цифрови технологии, за да се изтласкат от държавната администрация остарелите технологии, като например факсовете и дискетите.

„Спечелихме войната с дискетите на 28 юни!“, заявява Коно пред Ройтерс.

Последният производител на флопидискове, Sony, спря производството им през 2011 г. Крайно време е в Япония да се обърне сериозно внимание на зависимостта от тази технология – но страната не е единствена, която разчита на старите технологии. Обществените организации, правителствата, университетите и научните лаборатории често разчитат на различни архаични технологии, дори когато останалата част от света напредва.

В много университети се разказват истории за скъпоструващи експерименти, провеждани с операционни системи, които не са виждали актуализация от десетилетие. Но ако искаме да се придържаме към дискетите, има два големи примера, които да споменем извън Япония. Флотът на Boeing 747-400 на British Airways използваше дискети за софтуера на авиониката си чак до пенсионирането им през 2020 г. А американската армия спря да използва дискети за управление на ядрените си оръжия едва през 2019 г.

Смята се, че продажбите на устройството ще продължат още няколко години, въпреки че то е изоставено почти навсякъде. Но дори когато вече е отдавна забравено, то ще остане като символ на бутона за запаметяване. Това го превръща в пример за виртуален скеоморфизъм – когато нещо запазва декоративната стойност на физически обект, който вече не се използва. Като например този стар свещник горе, който има крушки, подобни на свещи.

 
 
Коментарите са изключени за Японското правителство обявява победа във „войната срещу флопидисковете“

Повече информация Виж всички