Това прекрасно изобретение – чистачката

| от |

Във биографичния „Flash of Genius“ проследяваме историята на професор Робърт Киърнс. Заради слепотата в едното си око, чистачките на автомобила на професора дразнят зрението му и тогава му хрумва идеята, че чистачките трябва да се движат като мигането на човешкото око. Той подава патент за последвалото изобретение през 1964 г. Целият филм се върти около малката, но много важна промяна дизайна на нещо ежедневно като чистачката.

MaryAnderson(inventora)

Мери Андерсън

Американската изобретателка Мери Андерсън е смятаna за създателката на чистачки за кола, през 1903 г. Като много други неща, които приемаме за даденост, техният дизайн се оказва изненадващо детайлен и комплексен, ако се вгледаме po-внимателно.

Windscreen Wiper

Най-често срещаната конфигурация е тандемната, при която чистачките се движат заедно по предното стъкло, свързани към един механизъм. На някои камиони тази система може да се види изкарана извън каросерията заради големината на предното им стъкло.

Mercedes-Benz 220D, circa 1974, Schaffen Diest, Fly-Drive 2013

Когато дадено превозно средство няма достатъчно място за електрическо моторче в средата, понякога се използва два странични мотора. Тази конфигурация осигурява по-добро покритие, но заради допълнителния мотор има по-сложна синхронизация, както и още едно нещо, което може да се счупи.

Има всякакви видове и композиции чистачки и се появяват нови и нови. Развитието на аеродинамиката постоянно променя размерите и формите на предното стъкло на автомобила, и това изисква чистачките да се напасват. Понякога се използва комбинация от къса и дълга чистачка, което позволява те да се монтират по-надолу, така че въздухът от капака да преминава директно по предното стъкло без да ги улавя. Има, разбира се, и чистачки за фарове и така нататък.

Sapporo Tram Type Yuki 10 001

Има и един малко по-нестандартен и рядко срещан метод за запазване видимостта през прозореца в гадно време. Той представлява кръгло парче стъкло, което се върти и така отблъсква вода, сняг, скреж и каквото друго може, предоставяйки петно, през което се вижда ясно. Днес се срещат рядко, но когато са създадени през 30-те години на 20 век, те са предназначени за автомобили.

 
 
Коментарите са изключени за Това прекрасно изобретение – чистачката

Повече информация Виж всички