Теория за мъртвия интернет: Конспирацията, че интернет е умрял през 2016 г

| от |

В интернет има много теории на конспирацията. Ако искате да вярвате, че светът е плосък и че ако се отклоните от ръба, просто ще се телепортирате от другата страна като Пак-Ман, в интернет все ще се намери някой да ви подкрепи.

Но какво, ако самият интернет също е конспирация!

Това е основната отправна точка на „Теорията за мъртвия интернет“ – конспиративната теория, според която през 2016 или 2017 г. интернет е станал много по-лош и сега се логвате в гробище, в което няма човешка дейност.

Какво представлява теорията за мъртвия интернет?

„Интернет се чувства празен, лишен от хора и съдържание. В сравнение с интернет от да речем 2007 г. днешният интернет е напълно стерилен. Вече няма къде да отидеш и няма какво да правиш, да видиш, да прочетеш или да преживееш“, гласи един от по-популярните постове по темата. „Да, интернет може да изглежда гигантски, но е като балон с горещ въздух, в който всъщност няма нищо“.

Доста скучна идея, но, разбира се, теорията завива към безумието. В нея се твърди още, че интернет, какъвто го познаваме днес, до голяма степен е само съдържание, генерирано от изкуствен интелект (ИИ), поставено там с нечисти цели.

„Налице са широкомащабни, целенасочени усилия за манипулиране на културата и дискурса онлайн и в по-широката култура чрез използване на система от ботове и платени служители, чиято задача е да създават съдържание и да отговарят на съдържание онлайн, за да подкрепят новия световен ред, създаден от тези, от които са наети“, продължава гореспоменатата публикация.

Според теоретиците на конспирацията тези ботове се опитват да повлияят на общественото възприятие по почти всяка политическа тема или пък да ви държат постоянно разсеяни, за да ви попречат да критикувате елита.

Разбира се, в интернет има много ботове. Всъщност през 2022 г. почти половината от целия интернет трафик (не интернет съдържание) е идвал от ботове. Това включва дейности като хакерски атаки от типа DDOS, при които уебсайтовете са злонамерено претоварени с поток от автоматични заявки.

„Ботовете се развиха бързо от 2013 г. насам, но с навлизането на генеративния изкуствен интелект технологията ще се развива с още по-големи и обезпокоителни темпове през следващите 10 години“, заяви тогава в изявление Карл Триебес, старши вицепрезидент в Imperva, фирмата, която е извършила изследването.

„Киберпрестъпниците ще увеличат фокуса си върху атакуването на крайните точки на API и бизнес логиката на приложенията със сложна автоматизация. В резултат на това смущенията в бизнеса и финансовото въздействие, свързани с лошите ботове, ще станат още по-значими през следващите години.“

Тези ботове вероятно вече са ви познати от социалните медии.

Генерираното от ботове съдържание е проблем за търсачките, който също само ще се задълбочава. Хората се оплакват от упадъка на Google през последните няколко години, като проучванията подкрепят идеята, че тя изпраща хората към по-малко полезно съдържание, отколкото преди. Мариса Майер, 20-ят служител на Google, която след това стана главен изпълнителен директор на Yahoo, смята, че проблемът се дължи на влошаването на самия интернет.

„Наистина смятам, че качеството на интернета се е влошило“, казва Майер пред Freakonomics. „Когато започнах работа в Google, имаше около 30 милиона уебстраници, така че обхождането и индексирането им беше сравнително лесно. Звучи като много, но е малко. Днес мисля, че имаше един момент, в който Google беше видяла повече от 1 трилион URL адреса“.

Майер добави, че е естествено хората да обвиняват Google, когато не получават качествени резултати от търсенето си, каквито са получавали преди, но тя вижда резултатите на търсачката по-скоро като прозорец към самата мрежа.

„Истинският въпрос е: защо мрежата става все по-зле?“

Въпреки че може да изглежда, че интернет става все по-лош и че активността на ботовете се увеличава поради тяхната достъпност и лекота на използване, това не означава, че интернет е мъртъв. По-голямата част от съдържанието все още се създава от хора, дори ако трафикът се доближава до равномерно разпределение между ИИ и хората.

Подобно на всички добри конспиративни теории, теорията за мъртвия интернет използва ядрото на една истина – че интернет се влошава и че активността на ботовете се увеличава – и го превръща в нещо, което не е. Активността на ботовете се увеличава, а това далеч не е добре за интернет, особено като се има предвид, че това е съдържанието, на което ще се обучават следващото поколение чатботове с изкуствен интелект. Но по-голямата част от съдържанието, което виждате онлайн, и хората в социалните медии не са ботове, а интернет далеч не е мъртъв.

Засега.

 
 
Коментарите са изключени за Теория за мъртвия интернет: Конспирацията, че интернет е умрял през 2016 г

Повече информация Виж всички