Кратката военна история на презерватива

| от |

Едва ли има човек, който да не познава употребата на презервативите, поне се надяваме в това. Освен като добра протекция по време на интимен контакт, популярният продукт има сериозна военна история. Още през 30-те години на миналия век ще започнат и алтернативните приложения, освен защитата от различни бактерии. Презервативите имат цяла секция във военния наръчник и съветите са повече от един.

Гумен и еластичен, водоустойчив и в удобен пакет, който трудно може да се скъса. През Втората Световна война ще открием доста презервативи върху пушките на войниците – това не е метафора. Повечето дула се замърсяват, а това води до дефектна стрелба и то в най-инфарктните ситуации. Презервативите са предоставени и с други цели, но фронтът продължава да крие най-различни ситуации.

По време десанта в Нормандия, американците покриват своите оръжия в найлони, а дулото продължава да бъде покрито за по-сигурно. В онзи далечен период, водата е истински враг на автоматите и леките картечници. Единствената защита, която се появява към края на войната, е дренажът и благодарение на малко по-добрите системи, плуването ще позволи достатъчно качествени и точно реакции.

Пълненето на дулото с кал, треви или други боклуци, може да доведе дори и до експлозия на механизма, както и обезобразяване на войника. Пехотинците, които най-често правят десанти, подобряват цялата формула и поставят презерватив, облепяйки го за по-сигурно с лепенка за гума – предоставена най-често за автомобилни гуми. Стрелбата с латексов предпазител няма да навреди по никакъв начин, а и след произвеждането на няколко изстрела, крайният резултат е факт.

Ветераните напомнят и още един факт – презервативите се използват много повече в Холивуд, отколкото в реалния живот. По време на Виетнамската война няма много следи в употреба. В книгата на Джеймс Дуниган ще бъде посочено, че най-закичваната пушка е М-16, а на второ място ще говорим за друго американско оръжие. Макар и да имат лепенки за предпазване, повечето американци предпочитат да използват презервативи, защото дължината им дава по-добра защита през джунглата на Югоизточна Азия. По думите на Дуниган, повечето американски войници и днес могат да бъдат забелязани със снимки на презерватив върху своите пушки.

Сапьорите предпочитат да прибират своите фитили, малки заряди и други лесно запалими вещества. Благодарение на презервативите ще се използват като перфектен партньор на подводните заряди.

Лейтенант-командир Драпър Кауфман ще сподели, че по време на неговите мисии, тюлените използвали именно презервативи за криенето на експлозиви, скриването на малки заряди в локви и други. Тюлените се оказват повече от оригинални в създаването на капани.

Водоустойчивите фитили също се забавят, но при презервативите няма никакви проблеми да се нагласи таймер и да се изчака детонацията. Сапьорите ще започнат да търсят презервативите и на останалите войници. Офицерите по продоволствието често ще започнат да се изненадват от количеството изисквани гумички, но с тях може да се спечели войната. Презервативът предпазва от вода, а ако ефектът е обратен? Презервативът се превръща в една много добра и здрава преносима манерка.

В наръчниците на ВВС в секция 64-3 Оцеляване: Тренировки ще открием, че пилотите са задължени да носят специален комплект атрибути. Един от тях е именно презерватива, който трябва да бъде разпънат в популярен армейски чорап. При правилното поставяне и употреба, пилотът спокойно може да постави няколко халби вода, а в по-сериозно военно време, когато никой не знае дали дори ще има спасителна акция.  

 
 
Коментарите са изключени за Кратката военна история на презерватива

Повече информация Виж всички