Китай представи ядрена батерия, която издържа 50 години

| от |

Китайски стартъп разработи миниатюрна ядрена батерия, за която твърди, че може да генерира електроенергия в продължение на 50 години, без да има нужда от зареждане. Компанията предполага, че тази технология с размерите на малка монета има потенциал да захранва смартфон в бъдеще (въпреки че има още много работа, преди това да стане реалност).

Базираната в Пекин компания Betavolt представи миниатюрната атомноенергийна батерия на 8 януари, като в съобщение за пресата се похвали, че технологията е „много по-напред от тази на европейските и американските научноизследователски институции и предприятия“.

Наречена BV100, батерията произвежда електричество, като използва енергията, излъчвана от разпадащ се радиоактивен изотоп на никела (никел-63). Между слоевете от никел-63 са разположени листове от монокристален диамантен полупроводник с дебелина само 10 микрона.

Тя може да съхранява 3300 мегаватчаса и според съобщенията притежава енергийна плътност, която е повече от 10 пъти по-голяма от тази на конвенционалните литиеви батерии. Според Betavolt изобретението им ще може да поддържа мощността си до 50 години, без да има нужда от зареждане или поддръжка.

С размери 15 x 15 x 15 милиметра, мощността на батерията е 100 микровата, а напрежението е 3 волта. Имайте предвид, че този капацитет е доста слаб и все още не е достатъчно силен, за да захрани електронно устройство като смартфон, да не говорим за лаптоп.

Въпреки това Betavolt отбелязва, че няколко батерии могат да се използват последователно или паралелно за захранване на по-взискателни машини.

Съхраняването на капсула с радиоактивен изотоп в джоба ви може да звучи като рискована дейност, но компанията настоява, че батерията е „абсолютно безопасна“. Толкова е безопасна, че според тях в крайна сметка би могла да се използва за захранване на медицински устройства като пейсмейкъри и изкуствени сърца.

От компанията заявяват, че няма външна радиация, и добавят, че батерията „няма да се запали или взриви в отговор на акупунктура и изстрели“, което винаги е плюс.

Днес термоядрените батерии се използват само в космическата техника. Например сондите „Вояджър“ са оборудвани с вид ядрена батерия, разработена по време на Студената война. Изстреляни през 1977 г., двойката космически сонди все още кръстосват покрайнините на нашата Слънчева система.

Въпреки това Betavolt вярва, че новият им продукт показва как този тип енергийни източници могат да се използват и от потребителите в ежедневието.

Те твърдят, че в момента батерията е в „пилотен етап“ и скоро ще бъде пусната в масово производство. В перспектива компанията планира да създаде по-мощни батерии и иска да проучи използването на различни радиоактивни изотопи.

„Компанията планира през 2025 г. да пусне на пазара батерия с мощност 1 ват. Ако политиките позволяват, батериите с атомна енергия могат да позволят мобилният телефон никога да не бъде зареждан, а дроновете, които могат да летят само 15 минути, да летят непрекъснато“, се казва в изявлението на Betavolt.

 
 
Коментарите са изключени за Китай представи ядрена батерия, която издържа 50 години

Повече информация Виж всички