Какво ще стане, ако жена вземе виагра

| от |

Виагра, известното малко синьо хапче, е лекарство, използвано за лечение на еректилна дисфункция. Но какво би се случило хипотетично, ако някой без пенис приемe това хапче?

Първо да подчертаем: виаграта не е одобрена за употреба при жени. В САЩ, например, тя се предлага само по рецепта, а одобрението на местната Агенция за контрол на храните и лекарствата за нея е ограничено до употреба под наблюдението на лицензиран медицински специалист. В Обединеното кралство форма на виагра се предлага без рецепта за мъже над 18 години, но фармацевтът трябва да зададе няколко лични въпроса, преди да ви го продаде. С други думи, не опитвайте това у дома – никога не приемайте виагра, освен ако не отговаряте на препоръчаните критерии и не получите одобрението на здравните специалисти, какъвто и пол да сте. Сериозно.

Така, нека сега се опитаме да отговорим на въпроса.

Mark Martin photo D Ramey Logan

Как действа виаграта?

Силденафил е активната съставка, намираща се в лекарството, което обикновено се продава като виагра. Тя първоначално е открита от учените на Pfizer, докато търсят лечение на свързана със сърцето болка в гърдите през 80-те години на миналия век. Идеята е лекарството да блокира действието на ензим, наречен PDE5, и така да накара кръвоносните съдове да се отпуснат, увеличавайки притока на кръв и понижавайки кръвното налягане.

Но един любопитен страничен ефект бързо става очевиден: хапчето кара момчетата да получават ерекция. Има много видове PDE, но PDE5 – този, върху който действа силденафилът – е силно изразен в телесната еректилна тъкан на пениса. Това означава, че лекарството е особено ефективно за увеличаване на притока на кръв към въпросния орган, което води до разбираеми резултати. Тъй като еректилната дисфункция е толкова често срещана сред хора от всички възрасти, има очевиден пазар за перорално хапче, което безопасно води до ерекция, и малко по-късно лекарството е одобрено за медицинска употреба за лечение на мъжка импотентност от САЩ, а след това и от Европейския съюз през 1998 г.

Но какво прави виаграта на жените?

Въпреки че виагра не е одобрена от Агенцията за прием от жени , редица научни изследвания са анализирали какъв ефект би имала нейната активна съставка върху тях.

Известно е, че инхибиторите на PDE5 също предизвикват повишен приток на кръв към вагината и клитора, което води до ерекцията му. Това е така, защото PDE5 се експресира и във вагиналните, клиторалните и лабиалните гладки мускули, точно както в еректилната тъкан на пениса. Един от обектите на научния интерес е въпросът дали по този начин може да помогне също и на жени, които изпитват ниско либидо. Малко проучване през 2008 г. установява, че силденафила може да помогне на жени, които изпитват затруднения със сексуалната възбуда поради прием на антидепресанти.

По-обширните доказателства, че може да е от полза за жени с ниско либидо, обаче са противоречиви и липсват. Като пример, едно по-голямо клинично изследване през 2002 г. разглежда дали силденафила може да помогне с разстройство на сексуалната възбуда при жени – но той не показва значително въздействие.

И не само, че няма желани резултати – лекарството всъщност може да доведе до някои нежелани ефекти, като главоболие, горещи вълни, замаяност, гадене, запушен нос и зрителни смущения. Освен това липсват данни дали е безопасно за женската физиология, тъй като лекарството се използва предимно от мъже, което означава, че в този сценарий, за лечение на еректилна дисфункция, то вероятно е тествано само върху мъже и реалното въздействие, което може да има върху жените, особено в дългосрочен план, е обвито в неизвестност.

Съществува обаче реална необходимост от по-добро разбиране на тези ефекти, предвид потенциалните ползи, които може да има при други състояния. Проучване от миналата година установява, че виаграта може значително да намали риска от нов инфаркт и да увеличи продължителността на живота при мъже, вече диагностицирани със сърдечно-съдови заболявания. Съвсем наскоро друго обещаващо проучване дори намеква, че може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

ВИА Гра (2005)

Група ВИА ГрА по време на концерт в клуб Кристал в Москва през 2005 г.

Съществува ли „женска виагра“?

Може да сте попадали на статии, в които се говори за „женска виагра“, но този израз е малко подвеждащ. Дискусиите около един такъв препарат обикновено се отнасят или до флибансерин, който се предлага в малки розови хапчета под марката Addyi, или до бремеланотид, продаван под марката Vyleesi. През последните години Агенцията на САЩ одобри и двете лекарства за лечение на „придобито, генерализирано хипоактивно разстройство на сексуалното желание“, по същество липса на либидо, при жени преди менопауза.

Въпреки това, има значително количество противоречия около тези лекарства. За разлика от виаграта, която предизвиква чисто физиологична реакция, тези две лекарства действат върху химията в мозъка, която е свързана с настроението и мисленето (флибансерин първоначално е разработен като антидепресант). Не е ясно колко са ефективни, тъй като резултатите са смесени и има редица нежелани странични ефекти. Липсата на пряко сравними лекарства за жени, с доказани резултати и лесен достъп, предизвиква дискусия за това как женската сексуалност се третира в науката, както и медикализацията на слабото сексуално желание.

 
 
Коментарите са изключени за Какво ще стане, ако жена вземе виагра

Повече информация Виж всички