Честите тревожни сънища могат да бъдат ранен симптом на Паркинсон

| от |

Притеснителните сънища са нещо, с което повечето от нас са запознати – страшните кошмари през детството ни, които никога няма да забравим, или някой лош сън след като сме гледали филм на ужасите, който знаем, че не трябва да гледаме. Сега ще добавим още към списъка с неща, които да ни държат будни през нощта – учени направиха доста обезпокоителна връзка между честотата на тревожните сънища (лоши сънища и кошмари) и развитието на болестта на Паркинсон на по-късен етап от живота.

Изследователи от Университета в Бирмингам откриха, както пише в списанието eClinicalMedicine, че по-възрастните мъже, които често сънуват лоши сънища или кошмари, са два пъти по-склонни да развият болестта на Паркинсон.

„Въпреки че може да бъде наистина полезно да се диагностицира болестта на Паркинсон рано, има много малко индикатори на риска и много от тях изискват скъпи болнични тестове или са много чести и неспецифични, като диабет“, казва водещият автор д-р Абидеми Отайку в изявление. Ето защо е необходимо да се идентифицират надеждни ранни индикатори, които могат да помогнат да се открие кога някой е изложен на риск от развитие на заболяването.

Substantia nigra

Субстанция нигра

Паркинсон е невродегенеративно заболяване, което причинява прогресивна загуба на мозъчни клетки в част от мозъка, наречена субстанция нигра (substantia nigra или черно вещество), което води до намаляване на мозъчния невротрансмитер, наречен допамин.

Допаминът участва в регулирането на движението и следователно пациентите с болестта обикновено проявяват симптоми като бавно движение, скованост на мускулите и неволно треперене на определени части на тялото, например ръцете. Появата на тези симптоми обикновено е постепенно и се влошава бавно с течение на времето. Въпреки това, в началото пациентите често имат по-неспецифични симптоми като затруднения със съня и проблеми с паметта, тъй като мозъчните клетки започват да дегенерират години преди диагнозата.

Д-р Абидеми Отайку обяснява пред IFLScience, че „лошите сънища и кошмарите, които се развиват в по-късен етап от живота, при някои хора, са това, което наричаме „продромален“ симптом на болестта на Паркинсон“, което означава, че това може да бъде един от ранните признаци, сигнализиращи за началото на болестта.

Предишни изследвания показват, че хората с това състояние изпитват промени в сънищата си, но нито едно проучване не е разглеждало честотата на лошите сънища или кошмарите и риска от развитието му по-късно в живота.

Сега изследователите се занимават с въпроса, като анализират данни от голямо проучване в САЩ, което взема данни от 3818 мъже на възраст над 67 години, които са живели независимо и не са имали диагнозата в началото на 12-годишното проучване. По време на проучването на участниците са дадени различни въпросници, включително един за оценка на качеството на съня и колко често изпитват тревожни сънища. Тези, които съобщават за такива сънища поне веднъж седмично, са били проследявани в края на проучването, за да се види дали са развили Паркинсон.

След седемгодишен период на проследяване, 91 участници са получили диагнозата.

Изследователите откриват, че тези, които са имали чести мъчителни сънища, са два пъти по-склонни да заболеят в сравнение с тези, които не го правят. Освен това участниците, които са имали чести тревожни сънища през първите 5 години от проучването, са били три пъти по-склонни към Паркенсон.

Така тези открития предполагат, че по-възрастните хора, които изпитват чести тревожни сънища, могат да бъдат изложени на риск по-късно в живота, преди да започнат да се появяват основните симптоми.

Въпреки това си струва да се отбележи, че настоящите резултати имат някои ограничения. Анализираната група съдържа само по-възрастни мъже и затова д-р Отайку обяснява на IFLScience, че „основната област на изследвания, необходими в близко бъдеще, е да възпроизведат резултатите от моето изследване в по-големи и по-разнообразни групи“, които да включват и жени.

„Ще бъде интересно да се види как напредва това изследване, когато изследователите започнат да разкриват биологичните промени, които причиняват тези характерното съдържание на сънищата и как това се свързва с прогресията на неврологични състояния като болестта на Паркинсон“, казва д-р Катрин Флетчър, мениджър за изследователски комуникации в Обединеното кралство на Паркинсон, в изявление за Sky News.

„Колкото повече се знае за най-ранните признаци на състоянието и как мозъкът може да се променя, толкова по-близо изследването ще стигне до по-добри лечения и превенция.“

 
 
Коментарите са изключени за Честите тревожни сънища могат да бъдат ранен симптом на Паркинсон

Повече информация Виж всички