Спортни хроники: Историята на митичния Роки Марчиано, който бе идол дори на Мохамед Али

| от |

Когато говорим за най-великия боксьор в света, няма как да не споменем името на Роки Марчиано. Синът на италиански имигранти в САЩ записва 49 победи и нито една загуба в кариерата си. Само шестима от съперниците избягват нокаута от ръцете на Броктънския блокбъстър.

Статистиката му не е натрупана срещу никому неизвестни анонимници. В кариерата си Марчиано надвива величия като Джо Луис, Арчи Мур и Джърси Джо Уолкът. За съжаление на всички фенове на тежката категория, Роки умира едва на 45 години, когато на 31 август 1969-а загива в самолетна катастрофа.

Истинското име на легендарния боксьор е Роко Франсис Маркеджано. Тъй като се явява прекалено трудно за произнасяне от американците, впоследствие името му е съкратено за улеснение. Като дете, Роки има далеч по-големи проблеми от името си – семейството живее в огромна бедност, заради което на момчето се налага да работи.

Марчиано мете улиците, чисти сняг и товари където каквото му попадне, за да припечели някой долар допълнително. В свободното си време Роки се занимава с бейзбол, но спира, след като чупи ръката си.

През 1943 Марчиано е мобилизиран във Военноморските сили на САЩ, където за първи път се пробва в бокса. Юмруците му бързо добиват популярност сред моряците, а Роки се превръща в предпочитан приятел по чашка, който да ти пази гърба по баровете, когато стане проблем.

Именно тогава се ражда и неподражаемият стил на Роки, който с ниската си стойка се „гмурка“ под правите удари на противника, като по този начин успява и да скъси дистанцията до минимум. Тактиката му е продиктувана и от физиката му. Марчиано не е особено висок – едва 180 см, като не притежава и най-дългите ръце, заради което трябва да измисли нещо, с което да се противопостави на по-големите си противници.

Не след дълго талантливият боксьор е забелязан от промоутъра Ал Вейл. Роденият Броктън Марчиано бързо започва да си изгражда име и в рамките на четири месеца поваля „приспива“ първите си петима противници, като никой от тях не оцелява повече от три рунда на ринга. Към мощта в двете си ръце, Роки притежава още здрава брадичка и сериозна физическа издръжливост.

Единствената му слабост се смята, че инкасира много удари. Въпреки това, благодарение на прекрасните си прави удари и ъперкъти, Броктънския блокбъстър бързо разколебава съперниците си от порива им да атакуват. Публиката се влюбва в до скоро непознатия боксьор заради атрактивния му стил на игра и шегите, които ръси при всеки досег с журналистите.

Марчиано продължава да ниже победа след победа, като се бие между 10 и 15 пъти годишно. Съперниците му падат един след друг, но скоро идват и по-тежките мачове. Един най-оспорваните му двубои е срещу Роланд Ла Старза през 1950-а, когато Марчиано печели с разделено съдийско решение.

Следващият сериозен тест е срещу легендарния Джо Луис, но по-възрастната звезда е нокаутирана в осмия рунд. Скоро Роки получава шанс да се бие и за световната титла. Шампионът Джо Уолкът кара претендента да се поизпоти сериозно за победата и дори успява да го прати в нокдаун, преди да загуби в 13-ия рунд. В реванша Роки се справя далеч по-бързо и нокаутира вече бившия шампион още в първия.

След като печели пояса, Марчиано започва да се бие доста по-рядко. Проблеми в гърба го вадят от ринга за дълго. След като защитава успешно титлата си шест поредни пъти, Роки обявява оттеглянето си от спорта едва на 32. В последния си двубой Броктънския блокбъстър нокаутира известния Арчи Мур.

Според някои решението му да се откаже е било продиктувано от конфликт с мениджъра му. Съпругата му Барбара смята, че тя е причината Роки да спре с бокса. На Барбара ѝ писнало да гледа насиненото и подуто лиже на съпруга си, който, освен това, напускал семейството за по няколко месеца преди всеки мач.

След като окача ръкавиците, Марчиано започва да се занимава с бизнес, където се оказва не по-малко успешен. Освен спортен, американецът с италиански корени се оказало, че притежава и талант за бизнес.

Роки инвестира в няколко недвижими имота. И до днес се носят легенди, че бизнес успехът на Марчиано се дължи на негови дълбоки връзки с мафията, които боксьорът понякога дори не се опитва да крие. Бившият боксьор се превръща в истински бизнесмен и постоянно снове със самолет между различните градове на САЩ, за да сключва сделки.

Междувременно, категорично отказва всякакви оферти за завръщане на ринга, колкото и пари да му предлагат. На семейния фронт също всичко изглежда, че се нарежда за Марчиано, след като напуска спорта. От разбивач на челюсти Роки се превръща в примерен баща и съпруг.

Ден преди 46-ия си рожден ден легендарният боксьор умира в самолетна катастрофа. Машината е управлявана от бизнес партньор на Роки, който не успява да се ориентира добре заради лошото време и не успява да удържи самолета при кацане, разбивайки го в дърво в близост до пистата.

Хиляди фенове се стичат, за да изпратят Марчиано в последния му земен път. А великият Мохамед Али казва за него: „Когато бях дете и чуех по радиото, че Роки излиза на ринга, вече знаех кой ще победи. Марчиано има огромно влияние както върху мен като човек, така и върху кариерата ми. Той беше прекрасен пример за подражание. Велик боксьор и човек.“

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Историята на митичния Роки Марчиано, който бе идол дори на Мохамед Али

Повече информация Виж всички