Спортни хроники: Челси подарява победата на ЦСКА през 1958 г.?

| от |

Във всеки спорт ще се открият значително количество измами, които няма как да не бъдат отразени. Победата е на всяка цена и това не ни изненадва, особено след като открием, че и до днес има злоупотреби с допинг, злоупотреби с технология и всякакви други трикове за успех. И това не е тайна, но ако върнем лентата назад, можем да открием, че в Народна Република България, могат да се открият някои други леки измами и опит за осигуряване на победа. За целта обръщаме внимание на дипломатическата поща от посланик на Ричард Спейт, който пише писмо до английската футболна асоциация. Получател на тази телеграма е Станли Роуз. В съобщението си, Спейт пише следното:

„За вас може да е от интерес следната информация, която показва докъде са готови да отидат българските власти, за да си осигурят силни единайсеторки. Както знаете, българският армейски тим ЦДНА предстои да играе срещу Челси в Лондон на 25 март 1958 г. Между молбите за визи на играчите бяха имената на двама, които участваха в отбора до 23 години, играл срещу Англия миналия октомври. Сравнявайки молбите, установихме, че на миналогодишната молба пише, че единият футболист е роден в 1935 г., което му дава право да участва в отбор „до 23 години“, но в новата (и несъмнено коректна) молба пише, че той е роден през 1933 г. За втория играч сега видяхме, че е бил почти 24-годишен по време на мача „до 23 години“.

Нещо повече, служителите на посолството, които ходят на мачове в София, потвърждават, че двамата футболисти включени в армейския отбор за мача срещу Челси, са всъщност играчи на други отбори и нямат право да играят за ЦДНА. Човек, разбира се, знае, че всички комунистически страни са твърде безскрупулни при селекционирането на отбори за международни състезания, но това е първият случай, когато ние в София имаме реално доказателство за измама. Вие може да сметнете за уместно въпросът да се повдигне пред техните футболни власти. Ако те разберат, че им знаете триковете, може да са по-внимателни за в бъдеще.“

Сравнявайки статистиката и проверявайки какво наистина се случва, единствените играчи, които по време на срещата от миналата година могат да повдигнат много сериозно внимание, са Никола Тачев Парчанов, който е роден на 19 юни 1930 г. и Илия Кирчев, който е роден на 28 декември 1932 г. Двамата официално са на 27 и съответно 24 години. Още по-странното е, че двамата са картотекирани като играчи на Спартак Плевен и на Спартак Варна, но не и на ЦДНА. Двамата играчи не присъстват в следващата селекция на приятелския мач, когато резултатът е равен в Лондон. Очевидно е имало намеса при този опит.

На 10 и 17 август Челси се подготвя за два мача в България, Спейт пише, че ситуацията не е много благоприятна, тъй като се наблюдава опит за създаване на военна атмосфера и антибритански чувства. По думите на Спейт, конфликтът няма да е между спортистите, а между организаторите, които помпат идеята, че играта е между комунисти и „империалисти“. Предложението на Спейт към Челси е, че по-добре може да прекратят своето футболно турне. Спейт все пак предлага на екипът на Челси да обясни защо не трябва да прави тези срещи. Предложението е насочено към сър Станли Роуз, който може да изложи това като идея на Челси, а не като идея на външното министерство на Великобритания.

По-късно Спейт споделя на британските си колеги, че Челси се е представил изключително добре, губейки срещата с армейския отбор (ЦДНА, познат днес като ЦСКА) и печелейки срещата с цивилния клубен отбор от онова време (най-вероятно Левски). По мнение на Спейт, когато повечето футболисти са пристигнали в София, автоматично са знаели какво точно могат да получат и са знаели какво ще се разказва. Единствен недостатък е, че англичаните са получили особено лоша храна по време на престоя си, което е нормално тъй като хотелите в София не били на необходимото ниво.

От всичко казано и изпратено до външно министерство от посланик Спейт, започваме да си мислим, че Челси са били подготвени да дадат един мач и да свалят напрежението сред публиката, а и сред самото управление. Въпреки това, до днес точно тази победа на ЦСКА е една от любимите им в историята, като не можем да бъдем категорични какво точно е отношението и какво наистина се е случило, но по всичко личи, че посланикът е предупредил за евентуална агресия и опити за ескалация, които трябвало да се тушират.

Интересен факт е, че ако това е така, тогава можем да гледаме малко по-различно цялата легенда за срещата между двата отбора през 1958 г. и също така да не обвиняваме толкова много ПФК Левски, че не е успял да постигне необходимата победа. В официалните архиви на ЦСКА, а и на ФИФА, тази победа остава завинаги, но тук идва по-важният въпрос, какво точно са били посъветвани футболистите на Челси, преди да пристигнат в България и какво се е случило след подготовката за визитата. И до днес няма официален отговор, но пък можем да приемем, че отношенията на футбола и тези на политиката, винаги са били особено близки.

Заглавната снимка е от среща между ЦСКА и Аякс от 1973 г. Кадри от по-стари срещи все още са не са публични за откриване.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Челси подарява победата на ЦСКА през 1958 г.?

Повече информация Виж всички