„Последният да затвори вратата!“: Защо бразилските играчи са известни само с едно име?

| от |

Наближава световното и Бразилия отново мечтае. Изминаха 20 години от последната титла на „селесао“ и в страната вече правят заклинания прокобата да бъде преборена. От първата световна титла на бразилците през 1958-а има само един период от над две десетилетия между два техни триумфа – този между 1970-а и 1994-та. 24 години! Не искат да го повтарят и са готови на всичко. Кои ли ще бъдат героите на „селесао“ в Катар? Трудно е да отгатнем, бразилците си падат по изненадите и имат способността да промотират пред планетата някои неочаквани звезди. Но едно е ясно – имената им няма да са от най-дългите. Или поне с тези, които ще се предстaвлавят на мондиала. Просто такава е традицията. Гаринча, Пеле, Роналдо, Кака, Неймар… От десетилетия бразилските футболисти използват едно име.

Ronaldo-14-05-2013

Роналдо Луиш Назарио де Лима

За разлика от Европа, където сме свикнали играчите да са известни с първото име и фамилията си, която е изписана на гърба на фланелката, стотици бивши и настоящи звезди на „селесао“ са популярни с едно-единствено, най-често кратичко, име.

Задавали ли сте си въпроса защо е така?

Пълното име на стража на Ливърпул, когото знаем просто като Алисон, е Алисон Рамсес Бекер, докато в документите на вратаря на Манчестър Сити пише Едерсон Мораеш.

Всички го знаем като Неймар или най-много Неймар Жуниор, но всъщност е Неймар да Силва Сантос Жуниор.

Има още безброй примери…

Вилиан е Вилиан Боргеш да Силва, Фред от Юнайтед е Фредерико Родригеш де Паула Сантос, Карлос Енрике Каземиро е наричан само Каземиро, а пълното име на Артур е Артур Енрике Рамос да Оливейра Мело.

Последният да затвори вратата – имаше такъв лаф навремето…

Като цяло, няма някаква културна обосновка на това бразилските играчи да избират едно наименование, но в болшинството си го правят.

Обикновено, това е така заради дългите им имена, които целят да съкратят, за да са по-разпознаваеми за публиката в международен план.

Темпераментните бразилски фенове също обичат да дават прякори на своите любимци – нещо, което се прави в цял свят, както и у нас – Гибона, Камата, Кучето и още стотици.

Bra-Cos (1)

Неймар да Силва Сантос Жуниор 

Ако срещнете Живанилдо Виейра де Соуза, почти сигурно няма да се сетите кой е. Но когато се каже Хълк, се сещате не само за измисления персонаж и супергерой на Марвел Комикс, но и за футболния терминатор на Порто и Зенит.

Като малък Живанилдо обожавал да чете комикси и баща му го нарекъл на името на зелената канара от мускули.

„Бразилският футбол е интернационална реклама на сърдечността на хората в страната“, пише Алекс Белос в книгата си „Futebol: The Brazilian Way of Life“. „Да наричаш някого с едно име е демонстрация на близост, а използването на прякор – още по-голяма“, добавя той.

В дискусията се включва и академичен глас: „Не използваме последните си имена – казва Лирис Видеман, преподавател по португалски в Калифорнийския Университет. – Това отразява отличителна черта на културата ни – за нас важен е човекът, а не фамилията, която носи.“

Като бивша колония на Португалия, в Бразилия се използват португалските правила, според които всеки човек има четири имена – лично, което е последвано от име на светец и/или „да, дос, дош, до, де“, фамилията на майката и фамилията на бащата.

В определени области на страната има традиция прякорите да се основават на първите имена на родителите. Така например дъщерята на Росанжела и Едилсон би била наричана Едисанжела.

Пеле без съмнение е най-известната футболна личност, чието пълно име се знае от повечето от феновете на играта, но никой не го нарича Едсон Арантес до Насименто.

Според легендата, Пеле идва от грешно произнасяне на Биле (Bile). Вратарят на Вашку да Гама бил любимец на малкия Едсон, но не можел да му казва правилно името.

По цял ден обаче споменавал идола си, което звучало най-близо до „Пеле“. С това има геният седна и на световния футболен трон.

Краля пише в автобиографията си, че няма идея какво означава прозвището му.

Истината е, че на португалски не означава нищо, но на универсалния език на футбола е магия, красота и съвършенство само в четири букви.

 
 
Коментарите са изключени за „Последният да затвори вратата!“: Защо бразилските играчи са известни само с едно име?

Повече информация Виж всички