Последната среща на Меси, Роналдо и Кака на церемонията „Играч на годината“

| от |

Смятат ги за двама от най-великите футболисти, които някога са излизали на терена. И двамата водят след себе си цяла армия от фенове. Мнозина ги смятат за божества. Ако сте почитател на единия и срещнете почитател на другия футболен бог, пригответе се за една много дълга вечер в разправии.

Някои спортни журналисти още помнят срещата им в шведската опера. Лионел Меси пристига с тъмен костюм, който разширява малко повече раменете му, косата му продължава да е на паница. Кристиано Роналдо пристига с огромните си диамантни обеци, смокинг и черна вратовръзка. Нито един от двамата не иска да е на това място. На никой не е позволено да си тръгне по-рано. Настаняват се на първите редове и оставят една седалка между тях, сякаш са наказани ученици.

Това е тяхната първа среща на FIFA World Player Gala – годишното празненство, където се почитат невероятните футболни умения, огромното желание за успех и носене на отбора напред. Годината е 2007 и нито един от тях все още не е получил приза за най-добър играч. През цялата вечер има погледи, които са насочени към Меси и Роналдо, но наградата отива при бразилския плеймейкър Рикардо Изексон дош Сантош Лейте – познавате го като Кака.

Двамата ще имат възможността да гледат първото връчване на тази награда. Кака е много по-стар от Роналдо и Меси, двамата продължават да си мислят, че е и много по-слаб от тях двамата. Поне още двама души тази вечер ще са на същото мнение. Единият е бившият повелител на нощния живот и португалски спортен агент – Хорхе Мендеш. Агентът се е надявал, че Роналдо ще получи приза и неговата цена ще скочи до върха, но тази вечер няма да има такава награда.

На церемонията присъства още един човек, който не разбира как тази награда е стигнала до Кака. Хорхе Меси, бащата на Лионел, ще прекара много време в родния си град Росарио и ще продължи да твърди, че неговият син е бил обран на въпросната церемония. Преди седем години, Хорхе качва малкия Лионел на самолет и го изпраща към Испания с надеждата, че ще успее да впечатли треньорите на Барселона. Бившият супервайзър в металургичен завод е официално спортен агент – единственият му клиент носи същата фамилия.

Всички гости на събитие ще разберат един много важен урок. Церемонии, като тази, за първи път ще бъдат най-гледани и зрителският интерес към футбола е скочил до небето. Трофеите имат огромно отношение, когато се дават на полето, но в края на всяка среща ще видим, че футболистите получават трофеите си по шорти, а не в дизайнерски костюми. Всичко това ще се промени със скоростта на светлината. Играта ще израсне до ниво, което никой не е виждал и скоро всяка стъпка на двамата най-големи съперници във футбола ще се следи под лупа. Роналдо и Меси ще се постараят да превърнат отборната игра в свещена битка.

ZURICH, SWITZERLAND – DECEMBER 17: Cristiano Ronaldo (L) of Manchester United and Portugal poses alongside Kaka (C) of AC Milan and Brazil and Lionel Messi of Barcelona and Argentina during the FIFA World Player of The Year Gala 2007 at the Zurich Opera House on December 17, 2007 in Zurich, Switzerland. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Всяка следваща церемония по връчване на награди ще бъде още един ринг – трябва само още малко време и двамата ще успеят да вземат всичко, което този спорт предлага, почти всичко.

В онази далечна вечер през 2007 г. ще има много разочаровани от решението, цената за трансфери няма да се повиши толкова много, колкото всички са очаквали. На коктейлното парти на Сеп Блатер, повечето мениджъри се радват на внимание, алкохол и оферти за милиони долари. Блатер прави това парти по още една причина – огражда се с футболни легенди, красиви модели и други влиятелни личности.

Церемонията се излъчва за първи път по национална телевизия, Блатер играе ролята на водещ, докато трима души превеждат думите му на френски, английски и немски. Наградата за футболист на годината ще бъде връчена от самия Пеле, а в края на вечерта ще има коментари, че тази церемония се е превърнала в еквивалента на наградите Оскар за филмово изкуство.

Организацията на Блатер успява да го превърне от малък промотър на футболни турнири в глобално спортно чудовище по маркетинг, което знае как да продава телевизионни права и да си докарва приходи от близо половин милиард долара. ФИФА се превръща повече в рекордьор по приходи, сякаш е звукозаписно студио или лейбъл, отколкото спортна платформа.

В началото на 2000 г. ще има малко по-мъгливи облаци. Четирима мъже споделят наградата за най-добър футболист от 1996 г. до 2005 г. Зинедин Зидан, Луиш Фиго и бразилецът Роналдо получават трофея. До тях се нарежда и Роналдиньо, който два пъти си тръгва със златна топка от такава церемония. След всяка велика битка на Барселона, той е един от първите, който повежда нощните купони по плажовете. През 2006 г. има глад за таланти и най-добрият футболист през въпросната година е Фабио Канаваро, а той е защитник.

Сега е ред на Кака. Момчето от средната класа в Сао Пауло играе с Милан и скоро ще е кошмара за италианското първенство. Това не е първата му златна топка и е получавал тази награда много преди Меси и Роналдо дори да я помиришат. Изпреварва ги във времето с една особена скорост, преди и двамата да бъдат под светлината на прожекторите и преди Меси да успее да порасне.

След отварянето на плика за награда, Блатер призовава Пеле – футболна легенда и популярно лице за реклами от Виагра до American Express. Меси и Роналдо остават на резервната скамейка и гледат церемонията на първи ред.

Кака ще бъде малко по-скромен в изказването си. Спечелил е Шампионска лига и просто е бил в един от най-добрите отбори, това е ключът за връчването на наградата.

Меси успява да влезе в първите редици на Барселона на 20 години – школата ще го превърне в звезда. Роналдо ще бъде изкован от Алекс Фъргюсън, който за четири години ще го направи един от най-скъпите футболисти в света. И двамата са в световната класа на футбола и печелят медалите у дома си. Кака успява да ги изпревари и да вземе най-важният трофей. Най-голямото наказание и за двамата е, че ще бъдат поканени за обща снимка. Меси и Роналдо получават малък трофей от Пеле – много по-малък от този на Кака.

ZURICH, SWITZERLAND – DECEMBER 17: (L-R) Kaka of AC Milan and Brazil winner of World Player,Cristiano Ronaldo third placed, of Manchester United and Portugal and Lionel Messi runner up of Barcelona and Argentina pose with their awards during the FIFA World Player of The Year Gala 2007 at the Zurich Opera House on December 17, 2007 in Zurich, Switzerland. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Втората награда се дава на Роналдо, а третата е на Меси. Блатер настоява да се промени награждаването и посочва на Пеле, че втората награда е за Меси. Един миг е достатъчен, за да може Роналдо да бъде поставен на трона си. Двамата футболисти разменят наградите си, но продължават да се чувстват некомфортно. Роналдо изглежда така, сякаш е готов да бъде погълнат в земята. Тримата футболисти остават на сцената, докато оркестъра свири последната си песен.

Историята ще се промени завинаги и скоро няма да има място за футболист, който не носи името Роналдо или Меси. Следващият път, когато футболната церемония ще има сериозни промени и нова звезда ще е през 2018 г. – цели 11 години по-късно. Кака ще си тръгне от сцената през онази далечна вечер и ще сподели, че това е наградата с най-висока стойност, а неговите опоненти на 2-ро и 3-то място ще бъдат награждавани най-много в историята на футбола.

Следва кариерата на двама футболиста, които ще си поделят света на футбола. Това ще е епохата на личните дуели и никой не искаше да вижда финалът им.

 
 
Коментарите са изключени за Последната среща на Меси, Роналдо и Кака на церемонията „Играч на годината“

Повече информация Виж всички