Какво не знаете: Спешъл Олимпикс

| от |

Първите съвременни олимпийски игри се провеждат през 1896 г., а параолимпийските игри дебютират през 1960 г. Не след дълго започва и друго международно спортно състезание: Спешъл Олимпикс, глобална организация, посветена на децата и възрастните с интелектуални затруднения. И макар че Спешъл Олимпикс е известна със своите Световни игри, които се провеждат на всеки две години, организацията също така осигурява подкрепа за спортистите и техните семейства през цялата година под формата на обучение, здравни прегледи и др.

Ето повече за историята на Спешъл Олимпикс и как тя влияе върху живота на тези атлети.

Спешъл Олимпикс се развива от един летен лагер

Eunice Shriver - 1982 (cropped)

Юнис Кенеди Шрайвър

Тъй като по онова време летните дейности за деца със специални нужди са ограничени, Юнис Кенеди Шрайвър (сестрата на Джон Кенеди), вдъхновена от сестра си Розмари, решава, че първата ѝ инициатива е да открие летен лагер точно в собствения си двор. Така се появява лагерът „Шрайвър“ на територията на фермата ѝ в Мериленд като децата са от местните училища и клиники. Първата й група включва 34 хлапета, които прекарват времето си в езда на коне, спортуване и изобщо забавления. През годините, в които тя ръководи лагера, броят на участниците нараства до около 100.

Първите специални олимпийски игри се провеждат през 1968 г.

Ан Макглоун Бърк насърчава подобни амбиции за създаване на пространства, където младите хора с интелектуални затруднения могат да се развиват чрез спорт. Бърк е съдията от Върховния съд, но работи и като учител по физическо възпитание в Парк Чикаго, който получава безвъзмездна помощ в размер на 10 000 долара от фондация „Джоузеф П. Кенеди, младши“, за да започне програма за ученици със специални нужди. А след като посещава лекция за ползите от физическата активност за децата с интелектуални затруднения, Бърк решава да планира и общоградска среща по лека атлетика за своите ученици.

Тя заминава за Вашингтон, за да получи одобрението и финансовата подкрепа на Шрайвър, но Шрайвър смята, че идеята може да се разшири и да се превърне в мултиспортно събитие, което да включва деца от цялата страна. Резултатът от тяхното сътрудничество е първата Специална олимпиада, която се провежда в чикагския стадион „Солджър Фийлд“ през юли 1968 г. и в която участват 1000 атлети от САЩ и Канада.

Атлетите на Спешъл Олимпикс представляват повече от 170 държави

Постепенно олимпиадата се превръща в глобално движение: до вторите игри вече и Франция се е присъединила, а на четвъртите игри атлети са изпратили още 10 държави. Оттогава насам тази тенденция продължава и днес се събират атлети от над 170 държави.

Първите зимни Спешъл Олимпикс се провеждат през 1977 г.

Special Olympics World Winter Games 2017 reception Vienna 04

Прием за Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс 2017 г. във Виена, Австрия

След почти десетилетие летни състезания, Спешъл Олимпикс опитва нов сезон. Зимните игри, които се провеждат за първи път през 1977 г. в Стиймбоут Спрингс, Колорадо, въвеждат множество нови спортове в програмата. Повече от 500 атлети пристигат, за да се състезават, а няколко големи телевизии предават събитията. Днес Зимните Спешъл Олимпикс се провеждат на всеки четири години.

Атлетите се състезават в повече от 30 вида спортове

Вдъхновени от зимните и летните олимпийски състезания, специалните олимпийски игри включват всичко – от алпийски ски до триатлон. Ако дойдете да гледате, ще забележите много типични олимпийски спортове, като плуване, баскетбол и фигурно пързаляне, както и някои уникални за Спешъл Олимпикс като боулинг, състезателно мажоретство (където отбори от мажорети и мажоретки се състезатава кой има най-добра хореография) и надбягване със снегоходки.

Има повече от 5 милиона атлети на Спешъл Олимпикс

От щангисти до състезатели по пързаляне с кънки, 5,6 милиона души участват в програмите на Спешъл Олимпикс чрез тренировъчни събития и състезания, които се провеждат през цялата година. Всеки над 8-годишна възраст с интелектуални затруднения има право да участва, а цяла 1/3 от атлетите са на 22 или повече години.

Бордът на директорите на Спешъл Олимпикс включва Лорета Клейборн и Мишел Кван

От професори по право от Харвард до известни спортисти – оганизацията разполага с впечатляващ брой отдадени застъпници. Най-успешната американска състезателка по фигурно пързаляне за всички времена Мишел Кван служи като ковчежник на организацията, а Лорета Клейборн е заместник-председател. Самата Клейборн е атлет на Спешъл Олимпикс, бягала е маратони, говори четири езика, има черен колан по карате и пътува по света като мотивационен оратор.

 
 
Коментарите са изключени за Какво не знаете: Спешъл Олимпикс