Защо котките ви следват до банята

| от |

Въпреки че няма категоричен отговор, съществуват редица теории.

Сред най-разпространените е тази, че котките имат вродено влечение към водата. Когато мивката в кухнята или банята работи, котките изглежда проявяват интерес, било то заради особеното (за тях) движение на водата или заради начина, по който тя отразява светлината. Душът по същество е същото само че голямо. Освен това има и бонус, че с него взаимодейства човек.

Но това не обяснява защо котките продължават да гледат хората, които бездействат във ваната, когато вече не тече вода. Възможно е да са заинтригувани от факта, че стопанинът им заема пространство, което те самите може да смятат за лично тяхно. Котките обичат да се отпускат във вани (сухи) заради уединението и усещането на хладния порцелан (същото важи и за мивки). Фактът, че човек нахлува в тяхното пространство – при това го пълни с ужасяваща вода – може леко да изненада котката.

Още по-вероятно е това да е вярно, ако котките проявяват признаци на страдание, докато се къпете. Това може да означава, че котката ви „пази“. Помислете, че течащата вода, пускането на водата в тоалетната и други шумове в банята са знак за опасност в представите на котката.

Друга популярна теория е, че те обичат влажността на душовете или ваните и се наслаждават на топлия въздух около ваната. Това може да допълва привлекателността към баните, в които се намират гореспоменатите мивки, пухкави постелки за баня, върху които да се излежават, и евентуално някакви удобни кутиии.

И не забравяйте, че макар котките по принцип да се притесняват да се мокрят, това не важи за всички породи. Например мейн кун и японския бобтейл нямат нищо против водата и дори могат да изследват полувлажна вана, след като изскочите от нея.

Фото кунов

Мейн Кун

Докато сте в банята, котката може да реши, че е време за внимание, точно както, когато седнете да гледате телевизия или си лягате. Това, че сте в по-специфично положение, няма значение за тях.

Имайте предвид, че може би вие самите окуражавата това поведение – когато котката е в мивката или на пода, може би я галите или подсилвате поведението ѝ по друг начин. Ако котката започне да свързва присъствието си в банята с похвала, вероятно ще продължи да го прави.

 
 
Коментарите са изключени за Защо котките ви следват до банята

Повече информация Виж всички