Защо капачките в цяла Европа се променят?

| от |

В последно време в пластмасовите бутилки не само в България, но и в цяла Европа се появи една малка, но забележима промяна: капачката вече е прикрепена към бутилката. Това е част от подготовката за ново правило, което скоро ще влезе в сила в Европейския съюз.

Според новата директива на ЕС компаниите имат право да продават пластмасови продукти за еднократна употреба с капачки – като бутилка за напитки – „само ако капачките остават прикрепени към контейнерите по време на етапа на използване на продуктите по предназначение“.

Това е част от плана за намаляване на пластмасовите отпадъци, като ЕС заявява, че „капачките от пластмаса, които се използват за съдове за напитки, са сред изделията за еднократна употреба, които се откриват най-много по плажовете в Съюза“.

Това вероятно е голяма изненада точно за никого – всички сме губили капачката в някакъв момент, а тя не изчезва просто така в празното пространство. Сега като капачката остане прикрепена към бутилката, и двете ще бъдат рециклирани, вместо да замърсяват околната среда.

Правилото беше обявено за първи път през 2018 г. и изглежда не се прие добре от гигантите в бранша като Coca-Cola и Nestlé. Въпреки това ЕС се придържаше към своето мнение и директивата, в която се описва промяната, беше публикувана през юни 2019 г., с което тя на практика се бетонира.

Очаква се членовете на ЕС да се съобразят с новите разпоредби от 3 юли, въпреки че през последните няколко месеца – че и повеече – в магазините вече се появяват бутилки с привързани капачки, както в ЕС, така и извън него.

Ако сте извън съюза, не, не сте пропуснали някакъв таен референдум – виждате такива бутилки, защото много напитки са масово производство. За компаниите би било голяма болка (т.е. скъпо), ако трябва да сменят дизайна на капачките за различните пазари.

Появата на новите капачки беше посрещната от хората със смесица от похвали, объркване и огорчение, като някои се оплакаха, че им е трудно да ги завият обратно или че им пречат, докато пият.

ЕС си е поставил срок до 3 юли 2027 г., за да оцени резултатите от новото правило, макар че дали ще вземе предвид мнението на потребителите, предстои да разберем.

 
 
Коментарите са изключени за Защо капачките в цяла Европа се променят?

Повече информация Виж всички