Топ 10 на най-умните животни в света

| от |

Животните, колкото и да не искаме да повярваме, често могат да изпреварят човека по интелект – най-вероятно може да си спомните и за особени примери в тази посока. Редица обитатели са тренирани да надушват туберкулозата в пациенти, а в последствие бяха тренирани да надушват дори коронавирус. Други са известни с това, че могат да строят най-различни видове сложни конструкции, за да оцеляват. Най-важното в този случай е, че всяко едно животно има своя талант и възможност да бъде полезно на човека, но кои са най-умните? Нека разгледаме в следващите редове:

Плъховете са известни със своя интелект, макар и често да ги свързваме с тяхната негативна страна. Китай не просто го почита като специално животно, но дори и това не може да ни изненада, особено след като открием, че това животно дори има място в китайския календар. Използвано е за най-различни видове изследвания, а през годините е отговорно за колонизирането на всички континенти по света, включително Антарктида. Плъховете могат да усещат туберкулоза в хората, откриват мини по целия свят и могат да бъдат използвани на фронта. На този етап държат рекорд по откриването на повече от 108 736 мини. Необходими са около 30 минути за изследването на полето и откриването на мина.

Common octopus on seabed

Октоподът не е най-красивото или най-приятното същество, което може да срещнете в света на тишината, но пък не трябва да отричате неговия интелект. Редица учени твърдят, че точно този обитател не е разбран и мнозина забелязват неговите качества. Октоподът разполага с много добра краткотрайна памет. Комбинацията на сила, издръжливост и любопитство ще позволят на октопода да бъде и конкурентен. Той е организиран и знае как да ловува, избягвайки другите по-големи хищници. Има съвършена маскировка и може да се справи с почти всички опасности. Нервната му система включва централен мозък, а около 3/4 от нервите контролират 8-те пипала, те самите служат като по-малки мозъци. Интелектът му се проявява и в лабораториите, когато се изследва.

Feral pigeon (Columba livia domestica), 2017-05-27.jpg

Гълъбите са известни като летящите плъхове и това може да е комплимент, ако пропуснем лошата хигиена. Въпреки това не можем да отречем и техният интелект. В лабораторна среда показват изключително високи познания. Те обработват стотици хиляди картини, дори и след минаването на години. Успяват да се познаят в огледалото и различават движенията в картини. Това е само повърхността на техните възможности. Използвани са изключително добре от правителства и армии по цял свят. Носили са най-различни съобщения зад вражеските линии и то във време, когато телеграфът и различните комуникативни методи още не са готови. Някои гълъби летят над вражески територии с камери, което може да ги издигне до нивото на първите модерни дронове в историята.

Катерицата може да изглежда като едно от най-милите създания в гората, но също така разполага с невероятна памет. Успява да се адаптира изключително добре сред хората, храни се от хранилките на птици и знае с какво може да се храни и с какво не е добре. Катерицата от „Ледена епоха“ реално показва и целят им живот, те търсят храна и се опитват да складират колкото се може повече. Подреждат храната си по количество, хранителни способности и вкусови качества, което ги превръща в много сериозни гурме любители.

Прасето няма толкова висока слава и е познато като източник на бекон, но към това трябва да добавим и много други качества. Те могат да се хранят с червеи и насекоми, когато се наложи. Прасето може да се научи да използва огледала и се справя изключително добре в лабиринти. Разбират изключително добре и идеята за отраженията и могат да различават миризмите, което ги превръща в перфектните търсачи на трюфели – едни особено скъпи и ценни храни. Учените в САЩ вярват, че прасето може да се опитоми точно като котките и кучетата.

Гарванът е символ на смъртта, но реално може да се смята и за професорът сред птиците. Гарваните разбират толкова добре човешкия свят, че знаят кога да ловуват и как да не пречат на човека. Разбират изключително добре дневните цикли и активния човешки живот. Гарванът събира лешници и ги позиционира върху пътното платно, чакайки колите да ги счупят и след това отиват да се хранят. Гарванът може да създава инструменти, например да изкривява жици и тел, за да успява да открадне месо. Учените твърдят, че гарванът има интелекта на 7-годишно дете. Гарваните са известни с най-различни шеги помежду си и това ги прави особено специални.

Нека преминем към слонските шеги и факта, че едно от най-умните животни в света, е именно слонът. Те са умни, елегантни в природата, любопитни и с много силна памет. Те могат да познаят близо 30 от своите членове на семейството и да надушват урината им. Така успяват да разберат и къде е позиционирано семейството им. Известни са с това, че чистят храната си, използват инструменти и следват човешки заповеди. Те са грижовни и изпитват милост. Слонът има и най-големият мозък в класацията – около 4.7 килограма. В него се намират близо 257 милиарда неврони, които са около три пъти повече от тези в човешкия мозък, слоновете се разпознават в отражение, показват своята тъга и страдат, когато член на семейството умре.

Борнейски орангутан (P. pygmaeus)

Орангутанът се смята за един от най-близките до човека. Няма как да отречем интелекта и факта, че споделяме до 96% от ДНК-то им. Те са изключително надарени и умни. Определят разликата между ползи и загуби, когато разменят храни и други предмети. Орангутаните имат силна културна система и комуникират не само със звуци, но и с жестове. Също така използват и инструменти. Изразяват силни социални връзки и могат да се адаптират и изучават промените в околната среда, за да оцеляват. За съжаление на този етап са останали между 55-65 хиляди индивида в цял свят.

Делфинът наистина може да се смята за особено животно. Те са едни от най-умните обитатели на света и освен това са социални. Те се състезават, скачат, подсвиркват си и са емоция, която просто трябва да се наблюдава. Учените твърдят, че имат много добър език и умения да комуникират. Женските живеят с малките си няколко години, учат ги да ловуват и да се ориентират. При дресировка следят мимиките на човека и се стремят да комуникират. Армията ги тренира като сонари и им позволява да откриват експлозиви или да индикират присъствието на вражеска подводна лодка. Мозъкът на делфина е около 4-5 пъти по-голям за размера на тялото им, те също се познават в огледалото и използват сонари, които са вградени в тяхното ДНК.

Шампионът-интелектуалец е шимпанзето. Техните познания открай време впечатляват учените по цял свят. Шимпанзето може да научи езика на жестовете и да комуникира свободни с хора, учи имената на всеки човек и ги помни няколко години след като са се срещнали. Те също се познават в огледалото и показват загриженост и тъга, когато някой в семейството умре. Те използват символи, за да маркират обекти и могат да се справят с много сложни лабиринти. Използват всичко това, за да се организират в една много специална и особено точна социална среда. Могат дори да създават копия за ловуване. Имат инструменти за чупене на фъстъци и други за местенето на паднали дървета. Имат сериозна и комплексна логика за решаването на проблеми в хабитата им. Шимпанзето може да бие човека в тестове по памет, което е впечатляващо.  

 
 
Коментарите са изключени за Топ 10 на най-умните животни в света

Повече информация Виж всички