Най-странните бедствия в историята

| от |

Когато си помислите за бедствие, вероятно ви идват на ум неща като урагани, торнада (а не торнадота), наводнения и земетресения.

Но някои катастрофи не са чак толкова скучни и тривиални. Ето някои от най-странните бедствия в историята – от дъждове от топки за голф до наводнения от плодов сок…

Дъжд от топки за голф в Пунта Горда

Водяной-смерч---6-августа-2010-Будва,-Черногория,-Адриатика

На 1 септември 1969 г. жителите на град Пунта Горда, Флорида, остават сащисани, когато, по думите на един вестник, „десетки бели топчета с вдлъбнатини се изсипват върху града, докато вали иначе обичаен дъжд.“ Топките за голф запушват шахтите на улиците и затрупват дворовете на къщите, но не изглежда да нанасят особени вреди. Въпреки че инцидентът е странен на пръв поглед, вероятно има напълно разумно обяснение: Тежките метеорологични условия в Пунта Горда обикновено са причина за водни смерчове, които са способни да засмукват цели водни басейни. Така че топките за голф вероятно са дошли от езеро до или в голф игрище, където много нещастни голфъри са запращали топките си. Торнадото е засмукало езерото и малко след това го е изсипало върху нищо неподозиращите граждани.

Наводнението от бира в Лондон през 1814 г.

Horseshoe Brewery, London, c. 1800

На 17 октомври 1814 г. огромно буре с пиво в пивоварната „Хорс Шу“ се спуква и по околните улици се излива някъде около 400 000 литра бира. Историците не са съвсем единодушни колко точно е било количеството, но определено е било много – по онова време е било доста обичайно пивоварните да държат огромни количества в наличност, в немалка степен заради грандиозната гледка на гигантски казан, пълен с пиене.

Малко преди наводнението един работник забелязал, че един от 320-килограмовите железни обръчи, които държат бъчвата, се е изхлузила. Той уведомил началника си, който обаче казал, че „няма да има проблеми“ от скъсаното парче. Час по-късно казанът се счупил и цунамито от бирата пробило задната стена на пивоварната; срутващите се тухли убили на място тийнейджърка, която миела тенджери. Други се удавили, когато бирата заляла мазетата на жилищата им, а някои загинали и при срутването на близка къща. Общо 8 души загиват, предимно жени и деца.

Пивоварната обаче не само била освободена от всякаква отговорност, но и от данъци, за да се компенсира за митата, платени на изгубената бира.

А семействата на загиналите и хората с разрушени домове не получили нищо.

Събитието в Карингтън

На 1 септември 1859 г. любителят астроном Ричард Карингтън наблюдава слънцето в обсерваторията в дома си в Редхил, Англия. За негово учудване, докато наблюдавал, от група слънчеви петна интензивно пламнали две ярки точки. Те изчезнали за 5 минути, но скоро след това на Земята започнали да стават странни неща. Операторите на телеграфите гледат как машините им изгарят хартия. Всъщност въздухът бил толкова наелектризиран, че телеграфните могли да работят без батерии.

Полярните сияния пък стават толкова ярки посред нощ, че птиците започнали да чуруликат, а хората могли да четат вестник. В други райони небето било толкова червено, че хората си мислели, че нещо наблизо гори.

По-късно се установява, че ярките проблясъци, които Карингтън наблюдавал, всъщност са били слънчеви изригвания с енергията на 10 милиарда атомни бомби с мощност 1 мегатон. До следобеда на 2 септември нещата донякъде се нормализират… Но ако подобно събитие се случи днес, последствията щяха да са по-лоши: то би могло да предизвика „интернет апокалипсис“, както обясняват от Space.com, поради което много правителства наричат космическият климат един от най-сериозните природни рискове, пред които е изправена Земята. GPS системите може да се сринат, което ще наруши работата на автомобилите, самолетите и мобилните телефони. Спътниковите комуникации вероятно ще бъдат сериозно засегнати, което ще доведе до спиране на неща като транзакциите с кредитни карти. А трансформаторите по целия свят вероятно ще избухнат, повреждайки и дори унищожавайки безброй електрическите мрежи.

Според някои оценки социалните и икономическите смущения, причинени от слънчево изригване с такъв магнитуд, биха причинили щети за 2,6 трилиона долара само в САЩ. За наш късмет подобни изригвания се случват веднъж на 500 години, така че сме в безопасност поне за известно време.

Инцидентът с латрината в Ерфурт

Codex Manesse Heinrich VI. (HRR)

Хайнрих VI

В края на юли 1184 г. Хайнрих VI, крал на Германия, пристига в град Ерфурт, за да помогне за уреждането на дългогодишна вражда между Лудвиг III от Тюрингия и архиепископ Конрад от Майнц. Много хора се появили, за да наблюдават този процес на дипломация, включително благородници от целия регион.

Събитията тъкмо бяха започнали, когато дървеният под, подложен на огромно напрежение от броя на хората, събрани в залата, внезапно се срутва. Това би било ужасно само по себе си, но нещата щяха да станат много, много по-лоши – „латрина“ означава „тоалетна“. Под пода се намирала огромна тоалетна, построена за нуждите на големия монашески орден. Заради огромният си размер нямало нужда да бъде изпразвана често – удобство за монасите… но не и за бедните хора, които попадат в нея.

Смята се, че поне 60 души са загинали, някои от тях от самото падане, а други от удавяне в екскрементите. Крал Хайнрих и архиепископ Конрад се измъкнали живи; те седели в специална ниша в залата и успели да се хванат за перилата на прозорците, за да не паднат. Въпреки че паднал в дълбините, Лудвиг III също успял да оцелее.

Наводнение с плодов сок на Pepsi

На 25 април 2017 г. покривът на склада в Лебедян, Русия, се срутва, повреждайки гигантските варели вътре. Складът се оказал собственост на Pepsi, но разрушените варели не съдържали кола, а сок. По-точно 28 милиона литра сок – от череши, ананас, мандарина, портокал, нар и др. – които се изливат в града, оставяйки улиците лепкави и със странна тропическа миризма. Двама души бяха ранени, но за разлика от опустошителното наводнение с бира, няма смъртни случаи. Най-голямото безпокойство идваше от факта, че голяма част от сока се вливаше в близката река Дон, което поражда опасения за замърсяване и вреда за водните животни. За щастие изследванията, проведени седмица по-късно, показват, че не са нанесени трайни щети.

 
 
Коментарите са изключени за Най-странните бедствия в историята

Повече информация Виж всички