Най-новото в методите за предотвратяване на настинката

| от |

Няма две мнения по въпроса: настинката е гадна. В повечето случаи се очаква, че просто ще се справим с нея, но запушеният нос, болките по места, за които не сте и подозирали, че могат да ви болят, и умората могат да се окажат много трудни за преодоляване.

Има ли науката някакви методи, които да ни помогнат да избегнем болестта? И ако не, има ли някакви предложения как да се почувстваме по-добре?

Първо: Какво представлява обикновената настинка?

Настинката е резултат от вируси, които заразяват горните дихателни пътища – синусите, носа, гърлото и трахеята. И да, става върпсо за вируси, в множествено число – множество различни могат да причинят обикновена настинка, като се започне от коронавирусите и се стигне до най-честия злосторник – риновирусите.

Много от симптомите, които усещаме, като болки в гърлото, кихане и кашлица, често са резултат от имунния отговор на организма към нахлуването на тези вируси. Макар че може да изглежда, че си правим мечешка услуга сами на себе си като се има предвид колко зле се чувстваме, този отговор означава, че имунната ни система си върши работата, въпреки че понякога хората могат да имат и вторични инфекции.

Как да предотвратим болестта?

Разнообразието от вируси, които могат да причинят настинка, е възпрепятствало разработването на ваксина или лекарство, но има ли нещо друго, което може да се направи, за да се предпазим?

Според редица здравни специалисти има някои доста прости начини, подкрепени от научни изследвания, да се опитаме да избегнем настинката, които са вече познати на много хора. Сред тях са миенето на ръцете с топла вода и сапун, недокосването на лицето (особено очите и носа) с неизмити ръце и поддържането на добра физическа форма и здраве.

Изследователите обаче проучват някои от факторите, които могат да повишат риска от настинка, което показва някои потенциални нови цели за превенция. Едно от тези проучвания е свързано с многобройните фолклорни вярвания, според които студеното увеличава вероятността да се простудите.

Наистина през зимните месеци има тенденция за увеличаване на броя на простудните заболявания, но това се обяснява с факта, че повече хора стоят на закрито и са по-близо един до друг. Изследователи от Североизточния университет обаче са установили, че в легендите може да има и нещо вярно, тъй като тяхното проучване разкрива, че имунният отговор в носната кухина се отслабва при ниски температури.

При нормални условия малки торбички, наречени извънклетъчни везикули, се свързват с вирусите, които попадат в носа, и ги задържат в слузта – но когато е студено, те са по-малко. Според съавтора на изследването Мансур Амиджи това има терапевтичен потенциал.

„Може ли да се създадат изкуствени гъбички за вируси – клетки-примамки – с които вирусът да се свързва? И сега имате антивирусно съединение, което го унищожава, преди да зарази истинската клетка“, казва изследователят в изявление. За съжаление, този подход все още не е на разположение да спре потоците в ноздрите ви.

Как да се лекуваме?

Дори и с прости техники за превенция, понякога настинката успява да ни застигне. Така че какъв е най-добрият начин да се справите с нея, когато това стане?

Както и при превантивните методи, има много популярни „лечения“ или по-скоро „чудодейни“ лекарства. Макар и широко разпространени, много от тях имат противоречиви или недостатъчни научни доказателства в своя подкрепа, като например чесънът, ехинацеята и цинковите добавки. Антибиотиците също няма да свършат работа, тъй като са насочени към бактериите, а не към вирусите – а неподходящото им приемане може да допринесе за антибиотичната резистентност.

В тази връзка има една известна поговорка в англоезичните страни: „Храни настинка, умори треска“. Eдно малко проучване, публикувано през 2002 г., предполага, че храненето действително може да повлияе положително на адаптивната имунна система, но това в никакъв случай не е съществено доказателство. Няма какво друго да се каже в полза на идеята, че обилното хранене ще ви излекува по някакъв начин.

Но в зависимост от съдържанието на вода в това, което ядете, то може поне да ви накара да се почувствате малко по-добре. „Както треската, така и настинката могат да причинят дехидратация“, твърди д-р Рейчъл Доукинс от болница „Джон Хопкинс“.

В такъв случай нещо като хубав чай с лимон и джинджифил или купа пилешка супа (има и други супи) може да ви помогне да се рехидратирате и да получите приличен прием на хранителни вещества.

Като цяло обаче главният съвет вероятно вече ви е известен: почивайте си много и пийте вода. Болкоуспокояващите, като парацетамол, могат да помогнат при болки, а има и препарати за запушен нос.

 
 
Коментарите са изключени за Най-новото в методите за предотвратяване на настинката

Повече информация Виж всички