Колко редки са в действителност четирилистните детелини

| от |

Защо четирилистните детелини са толкова специални? Може би просто защото са много редки – по традиция да си намериш такава детелина е доказателство за извънреден късмет.

Но колко редки са те в действителност? Според една често срещана статистика само една от 10 000 детелини има четири листа, което ги прави около 500 пъти по-редки сред детелините, отколкото са естествено червенокосите хора са сред хората.

Но това не е съвсем вярно – по няколко причини.

Първо, цифрите са малко по-оптимистични. През 2017 г. екип от изследователи, които работят за уебсайта Share the Luck, извършват анализ на цели 5,7 милиона детелини, и установяват, че вероятността да се намери такава с четири листа всъщност е по-скоро 1 към 5000. Това е два пъти по-голяма вероятност от традиционната статистика „1 към 10 000“, така че нещата стават по-добре.

Но дори и в този случай има още фактори. При някои видове детелини – и при внимателно планиране на околната среда – шансовете за поява на допълнително листо могат да бъдат много по-големи.

„Селекционерите са успели да развият сортове, които произвеждат до 50% с четири листчета“, казва директорът на ботаническата градина на университета в Делауеър Джон Фрет пред Марта Стюарт. „Това плюс факта, че детелината се разпространява чрез подземни стъбла, означава, че голям участък с растението може да порасте с повишена способност да произвежда повече четирилистни, отколкото нормалните детелини.“

Вземете например Сузи Мехитариан: австралийка, която вероятно не е могла да повярва на късмета си, когато през 2014 г. се натъква на участък с не по-малко от 21 четирилистни детелини в двора си. Ако ливадата ѝ беше типична, вероятността това да се случи би трябвало да е астрономическа – около едно на един квинвинтилион, или 1, последвано от 78 нули.

Това звучи почти невъзможно – и все пак научният директор на Австралийската ботаническа градина Брет Съмъръл тогава отбелязва: „Чувам такова нещо да се случва на всеки 5 или 6години.“

Защо? По принцип наличието на четири листа е рецесивен признак при детелината – а при растенията такива признаци се предават още по-трудно, отколкото при животните. „Докато човешките хромозоми са в съчетани двойки, детелините имат по четири копия на всяка хромозома в клетка“, обяснява преподавателят по природни науки и технологии Луис Вилазон в обяснение за Science Focus. „Генът, отговорен за четвъртото листо, е „рецесивен“, което означава, че растението ще произведе четири листа само ако има ген за четири листа на всичките четири хромозоми, което е рядко срещано явление.“

В случая на Мехитариан обаче се е случило нещо много необичайно. „Вместо доминантната характеристика на гена на растението да бъде три листа, той е четири, което увеличава шансовете това да се случи в един участък“, обяснява Съмъръл.

„Не са правени много изследвания в тази област“, добави той, „така че никой не знае защо се случва така“.

Разбира се, ако ключът е в генетиката, може би е възможно да си създадем късмет, бихте си помислили – просто селектираме детелините за четири листа вместо три, по същия начин, по който хората са създали толкова много други черти в растенията през хилядолетията. Но дори и днес, с технологиите за редактиране на гени като CRISPR и огромния напредък в областта на растениевъдството, четирилистните детелини остават упорито неопитомените.

„Все още нямаме отговор на въпроса защо“, каза миналата година Винсент Пенети, асистент в Колежа по селскостопански и екологични науки към Университета на Джорджия. Въпреки че точните генетични маркери, свързани с отглеждането на допълнителен лист, са известни от повече от десетилетие, обяснява той, самите растения са по-капризни – ако условията на околната среда, като времето или качеството на почвата, не са точно подходящи, вероятно все пак ще ви порасне трилистна детелина.

„Четири листа е наистина трудна черта за постигане“, казва ръководителят на Пенети, професорът по научни изследвания от Университета в Джорджия Уейн Парот. „Ако дневната светлина или температурите не са подходящи, няма да я срещнете.“

 
 
Коментарите са изключени за Колко редки са в действителност четирилистните детелини

Повече информация Виж всички