Камилското мляко замества кравешкото

| от |

Когато става въпрос за любимите ни млечни продукти, кравата е царица. В целия свят кравето мляко все още е изключително популярно – но може ли скоро на пазара да се появи алтернативен продукт? Камилското мляко всъщност може да бъде по-полезно за хората, тъй като е хипоалергенно и потенциално може да предпази червата от вредни ензими, спомагайки за по-здравословно храносмилане.

Какво лошо има в доброто старо краве мляко? То често се възприема като отличен източник на протеини, поради високото съдържание на незаменими аминокиселини и високата му смилаемост. Това е добре, но ползите от него не се усещат от всички. За някои хора продуктите от краве мляко могат да причинят здравословни проблеми поради алергии или непоносимост към лактоза. Кравето мляко също така е с високо съдържание на наситени мазнини, които могат да допринесат за сърдечни заболявания, диабет тип 2 и евентуално дори за болестта на Алцхаймер.

За разлика от това, ново изследване на Университета Едит Коуен (УЕК) установи, че камилското мляко съдържа повече естествени биоактивни пептиди в сравнение с кравето.

„Това е нещо добро. Вече знаем, че камилското има потенциал да бъде хипоалергенно в сравнение с кравето, но също така, че то има по-висок потенциал за снабдяване с биоактивни пептиди, които могат да имат антимикробни и антихипертензивни свойства“, обяснява водещият автор Мануджая Джаямана Мохитидж в изявление.

„Тези биоактивни пептиди могат селективно да инхибират определени патогени и по този начин да създадат здравословна чревна среда, а също така имат потенциала да намалят риска от развитие на сърдечносъдови заболявания в бъдеще.“

Но преди да изхвърлим през прозореца всичкото си краве мляко и да изгоним говедата от задния двор, все още има работа за вършене. Преди всичко, както отбелязва Мохитидж, ефикасността на биоактивните пептиди в камилското мляко все още се нуждае от допълнителни изследвания.

Все пак настоящите потвърждават предишни резултати, които показват, че камилското не съдържа основния млечен алерген β-лактоглобулин (β-Lg), което го прави съвсем реална алтернатива за хората с алергия към β-Lg. В същото време литературата изглежда показва, че то е и с по-ниско съдържание на лактоза в сравнение с кравето.

Предишни изследвания показват, че кравето обикновено съдържа между 85 и 87% вода, с 3,8 до 5,5% мазнини. То също така съдържа 2,9 до 3,5% протеини и 4,6% лактоза.

За разлика от него камилското съдържа от 87 до 90% вода, а съдържанието на белтъчини в него варира от 2,15 до 4,9%, докато мазнините са от 1,2 до 4,5%. Съдържанието на лактоза също е между 3,5 и 4,5%.

Понастоящем кравето мляко съставлява около 81% от световното производство на мляко, но има признаци, че това се променя. Същевременно камилското е само около 0,4% от настоящото производство в света, като се намира на 5-то място след биволите, козите и овцете.

Въпреки това, както казва Мохитидж, „камилското печели световно внимание, отчасти поради условията на околната среда. Сухите или полусухите райони могат да бъдат предизвикателство за традиционното животновъдство, но са идеални за камилите“.

Ако разгледаме действащите млекопреработвателни предприятия за камили в Австралия, ще видим, че капацитетите на тези животни са все още малки – в сравнение с 28 литра мляко, произвеждани от кравите всеки ден, камилите могат да дадат само около 5 литра дневно.

 
 
Коментарите са изключени за Камилското мляко замества кравешкото

Повече информация Виж всички