Какво ще се случи, ако всички микроби внезапно изчезнат?

| от |

Ето ви една забавна мозъчна гимнастика: какво ще стане, ако всичките микроби на планетата Земя внезапно изчезнат? Един екип от биолози се замисли над този въпрос и стигна до отговор: бихме могли да оцелеем, но само за кратък период от време – период, през който животът „ще стане неописуемо лош“.

И екипът разбива отговора си на няколко части, за да разграничи какво се случва, когато бактериите и археите (едноклетъчни микроорганизми, в клетките на които липсва клетъчно ядро) бъдат премахнати и когато всички микроби (вируси, бактерии, археи, протисти, водорасли и т.н.) внезапно изчезнат, оставяйки по-големите форми на живот сами да се грижат за себе си.

Aerial image of Grand Prismatic Spring (view from the south)

Археите са открити във вулканични горещи извори. На снимката е Големият призматичен извор в парка Йелоустоун.

Ако бактериите и археите изчезнат?

От гледна точка на бактериите в ежедневието ни, ние всъщност чуваме само за лошите – от стрептококи до хламидия и разни инфекции на пикочните пътища, например. Но, разбира се, бактериите правят много повече от това да ни разболяват гърлото и гениталиите. Всъщност, ако целият бактериален и археален живот изведнъж бъде премахнат магически, според доклада на учените животът, какъвто го познаваме, ще свърши и обществото ще рухне. Екипът вярва, че в началото хората няма да усетят много какво се случва, поне за няколко седмици, а „пълен обществен колапс“ ще настъпи в рамките на около година, главно поради срива в храните.

Първият от многото основни проблеми би бил азотът, необходим за растенията на нашата планета. Азотът се превръща от бактериите в амоняк, необходим на растенията за фотосинтеза. Без наистина гигантска човешка намеса под формата на масово произвеждане на тор, по-голямата част от фотосинтезата в световен мащаб вероятно ще приключи в рамките на година.

А всеки, който си мисли, че просто ще яде месо, разбира се, забравя, че месото му яде трева, както и че преживните животни усвояват храната си чрез микробно действие преди самото храносмилане. Тоест, без бактерии значи без крави, овце, кози и т.н.

Друг проблем би бил разграждането.

„Биомасата вероятно ще започне да се натрупва, особено на молекулярно ниво, създавайки огромни количества от биогеохимични отпадъци, които нито едно биологично образувание не може да трансформира“, пише екипът, „поне първоначално“. За по-малките животни ще е по-зле. Повече от половината от целия фитопланктон получава витамин В12 от бактериите, без който няма да оцелее. Така колапсът на хранителната верига става доста вероятен.

„Въпреки че хората зависят от микробните витамини и аминокиселини, получени чрез диета или чревните ни микроорганизми, можем успешно да синтезираме хранителни съединения с малко химическа изобретателност или чрез рекомбинантна биотехнология с дрожди като сурогатен гостоприемник“, пишат те за собствената ни зависимост от бактериите.

Докато се оправяме с всичко това, ще трябва да се изправим и пред огромно увеличение на атмосферния въглероден диоксид, тъй като животните (включително и ние) ще продължават да издишват газа, но растенията ще отказват да изпълнят своята част и да го превърнат обратно в кислород, поради неудобния и досаден факт, че са мъртви…

„Унищожаването на повечето хора и немикроскопичен живот на планетата ще дойде след продължителен период на глад, болести, безредици, гражданска война, анархия и глобално биогеохимично задушаване“, заключават весело те, въпреки че добавят, че малките популации (ако могат да преодолеят проблемите по-горе) от различни видовете ще могат да издържат.

EscherichiaColi NIAID

Ешерихия коли

Ами ако всички микроби изчезнат?

Ако всички микроби изчезнат, отначало ще имаме повод за празник, предполага докладът, тъй като микробните заболявания като ебола и морбили ще изчезнат веднага за една нощ. Празненствата обаче няма да продължат дълго, като ефектът е подобен на този при премахването на бактериите, но много по-остър.

Належащ проблем би бил, че човешките и животинските отпадъци ще престанат да се разграждат и ще се „натрупат бързо“ и тъй като нищо не се рециклира, наличните макронутриенти и микроелементи скоро ще бъдат изчерпани.

„Живи източници на храна ще бъдат все по-трудни за намиране“, пишат те. „Повечето преживни животни ще гладуват без микроби, а растенията бързо биха изчерпали азота, преустановили фотосинтезата и след това умрели.“

Вероятно претоварени от проблемите, пред които сме изправени, само малки групи от хора по света биха оцелели. И ще споделят своя свят до голяма степен с насекоми.

„Накратко, ние твърдим, че хората биха могли да се справят добре без микроби“, заключават изследователите. “ Но за няколко дни.“

„Въпреки че качеството на живот на тази планета ще стане неописуемо лошо, животът като цяло ще издържи.“

 
 
Коментарите са изключени за Какво ще се случи, ако всички микроби внезапно изчезнат?

Повече информация Виж всички