Хипопотамите не могат да плуват, но се оказва, че могат да летят

| от |

Нови изследвания откриха, че огромните тела на хипопотамите се издигат във въздуха, когато тичат, и те успяват да отлепят едновременно и четирите си крака от земята. Разбира се, това може и да не е много, но откритието показва, че тези животни са по-атлетични, отколкото си мислим.

Ако сте кликнали върху тази статия с недоверие към заглавието, то тогава имаме новина за вас. Въпреки новото за науката откритие, което споменахме по-горе (още за него по-късно), също така е вярно, че хипопотамите не могат да плуват; вместо това те ходят и подскачат по дъното. Това е така, защото те са твърде плътни, за да се задържат на повърхността (имат тегло от около 2 000 кг, което не е толкова важно за плуването всъщност), така че вместо това трябва да се отблъскват от нещо.

Това беше демонстрирано по впечатляващ начин от световноизвестния хипопотам Фиона от зоопарка в Синсинати през 2020 г.

Това, което им липсва в уменията за плуване, изглежда, се компенсира от таланта им в галопирането, тъй като нов анализ разкри, че те отлепят и четирите си крака от земята едновременно за около 15% от времето, в което се тичат с пълна скорост. Откритието се смята за първо в света и променя представата ни за атлетизма на тези животни.

„С помощта на видеоматериали показваме, че хипопотамите по същество при почти максимална скорост се издигат във въздуха и с четирите си крака“, казва съавторът на изследването професор Джон Р. Хътчинсън в X, „Което, доколкото ни е известно, е ново за науката – а и много яко!“

Във видеоклип в YouTube, който е част от откритието, всъщност можете да видите таланта на хипопотамите в действие. Докато животното се движи по калната земя, със сигурност и четирите му крака са във въздуха едновременно няколко пъти, докато припка весело по пътя си.

„Нашето изследване беше толкова просто, колкото могат да бъдат биомеханичните изследвания“, казва Хътчинсън в изявление. „Всеки може да вземе фотоапарат или видеоклипове от интернет и да научи нещо за това как се движат животните от тези кадри.“

„Трудно е да се работи с хипопотами, тъй като те си седят повече във водата и много рядко се дресират, за да могат да бъдат изследвани в зоологическите градини. Освен това са много опасни. Това е част от причините, поради които науката знае малко за това как се движат преди нашето изследване.“

Хипопотамите са заедно с копитните животни в разред Чифрокопитни, но самите те нямат копита. Вместо това те имат здрави и месести крака с къси пръсти, които ги поддържат добре на сушата и им помагат да се движат във водата.

Общото време, за което краката им могат да се отделят от земята, е до 0,3 секунди.

„Хипопотамите имат относително по-големи атлетични способности от слоновете в няколко отношения“, пишат изследователите, „но може би не надминават носорозите“.

 
 
Коментарите са изключени за Хипопотамите не могат да плуват, но се оказва, че могат да летят

Повече информация Виж всички