shareit

Братовчедът на Ал Капоне се самоубива, защото страда от клаустрофобия и не може да стои в килия

| от |

След влизането на Ал Капоне в затвора – по обвинение за данъци – последният шанс за запазването на империята ще бъде неговият първи братовчед – Франк Нити. Той бързо поема контрола на престъпния свят в Чикаго, макар и вече да има слава на един от силовите елементи в организацията на Капоне. Нито ще направи последния опит за чудо, но животът му ще продължи да бъде опит да се домогне до Холивуд и да изнудва богатите студиа. Страхът от килията за Нити е много по-голям, отколкото при всеки друг – наследникът на Капоне има силна клаустрофобия.

Филмът „Недосегаемите“ ще разкаже историята на Капоне, но освен това ще открием, че актьорът Били Драго изиграва ролята на Франк. Откаченият и садистичен човек, който извършва убийства на лентата, няма много общо с истинския Франк Нити. За разлика от ролята на Драго, истинският мафиот е изключително добър в поръчването на убийства, но неговите отпечатъци никога не са открити върху оръжието. Още по-важното е, че той не умира по време на схватка с агента Елиът Нес, както е представено във филма, той се самоубива.

Ал Капоне

Истинското му име е Франческо Рафаело Нити и по рождение е италианец, който имигрира със родителите си в САЩ на 12-годишна възраст. Приема името Франк Нито. Медията обаче няма да спре да го нарича Нити, макар и той да предпочита американското си име. Семейството му се установява в Бруклин по съвет на братовчеда Капоне.

В началото на 1913 г. започва да работи като бръснар, но след като няма много пари, първата му работа е да започне да се занимава с кражба на бижута, а след това да ги продава. Алкохолът също се оказва много ценна стока. Джони Торио е водещата фигура на мафията в Чикаго по това време и не обича дребната конкуренция. По време на сухия период в САЩ, правителството започва да търси начини за пресичане на вноса и с това конкуренцията се засилва драстично.

Различните банди за доставка на алкохол ще се борят за контрола на този необятен пазар. Торио успява да си наеме един от най-добрите войници в Чикаго – Ал Капоне. Двамата започват да планират най-различни атаки и първият, който няма особено голям успех е босът Джим Колосимо. През 1925 г. Капоне ще успее да избегне засада като по чудо и няма да бъде жертва, нo неговият приятел Торио няма да има този късмет. Пред дома си ще бъде посрещнат от неприятелски огън и макар да оцелява, предпочита да се оттегли от този бизнес и оставя всичко на Капоне.

Единственият, който може да спечели доверието на Капоне по това време, е братовчедът Нити. Той организира всичко от потока на парите към Капоне, до извършването на мокрите поръчки. Всяко едно поръчано убийство не може да бъде проследено до двамата, което практически поставя Нити в много добра светлина. След 18 месеца в съда, Капоне най-накрая се озовава в затвора, докато Нити трябва да го замества.

Франк Нити

Братовчедът прави това, което винаги е правил, оформя каналите от Канада и доставя на различните точки в Чикаго, печелейки милиони долари. За съжаление и тази ниша ще бъде затворена, след като в страната се говори за отмяна на режима. Единственото, което остава на наследниците на Капоне е да търсят друг сектор за развитие.

Нити разполага с най-добрия екип от бандити, които могат да го подкрепят във всяко начинание. Пол Рика-Сервитьорът може да се смята за един от бъдещите босове, но когато Нити го призовава за действия, той все пак няма опит, с който да блести на сцената. Рика служи като изпълнител за Нити, а малко след това ще бъде и заместник. Нити лежи известно време в затвора за данъчни измами. Протежето на Рика е младият Антони Акордо, който скоро ще има достатъчно сила, за да се разгърне сам на сцената. Ето защо и Акардо ще се шегува, че за закуска Рика е ял повече мозък, отколкото Капоне някога е имал в главата си.

На 19 декември 1932 г. новият бос ще бъде в своя офис в Чикаго. За изненада на всички, полицията влиза с отряд от детективи като Хари Ланг, Хари Милър и други. Поръчката идва от Антон Цермак – новият кмет на града. Ланг веднага открива огън по Нити и успява да го уцели три пъти – куршумите попадат в гърба и врата на бандита. Докато никой не гледа, Ланг се прострелва леко, за да може да докаже, че изстрелите са дошли първо от Нити. Нити е изпратен в затвора при опит за убийство срещу полицай.

През февруари 1933 г. е освободен, след като някой успява да докаже, че поръчката е била направена от властите и никой реално няма доказателства за престъпленията. По това време Цермак виждал много по-добри и културни гангстери, готови да споделят своя оборот с удоволствие, следователно разместването в листата е напълно възможно и очаквано.

По време на самото дело, Милър ще заяви пред своите колеги, че Ланг е получил сумата от 15 хиляди долара, за да убие Нити по време на обиска. Друг офицер ще потвърди, че Нити никога не е имал оръжие в себе си. И двамата детективи са уволнение след случая, а Ланг е избран за бизнес агент на еврейския месарски съюз. Бизнесът продължава, докато алкохолът се намира трудно, но когато и той вече е разрешен, ситуацията започва да се влошава драстично.

През 1935 г. в-к Чикагска Трибуна ще споддели, че всички бизнес начинания на Нити са една малка катастрофа. Неговите незаконни приходи са били прахосани на хазар. Нуждата от нови средства е вече насочена към Холивудската индустрия, където парите текат като реки. С помощта на фамилии от Ню Йорк, Нити поставя Джордж Браун за президент на филмовия съюз, като точно той трябва да отклонява средства от киното към мафията.

Друг помощник е Уили Биоф, който вече имал опит с обира на кино салони и изнудването им. Именно Уили ще замине за Холивуд, като ще започне да заплашва всяко едно студио със стачка. В това златно време е повече от ясно, че никой не може да си позволи спирането на труда.

За по-малко от три месеца именно Уили ще докара сумата от 250 хиляди долара. Студиа като Warner Bros, 20th Century Fox и Paramount плащат с лекота. По този начин заплатите остават същите. Хари Уорнър няма да бъде съгласен с тази технология и на 23 май 1941 г. ще сподели как е бил изнудван и как е трябвало да дава пари на мафията, за да може да избегне най-различни главоболия.

Уили осъзнава, че ще бъде превърнат в жертвено агне и веднага започва да пее за всяка една операция, разкривайки и кои са съучастниците. Всички пътища водят до Нити и Рика, а след това историята вече е повече от ясна.

На 18 март 1943 г. Франк Нити и неговата организация ще се съберат на среща. Всички гласуват за влизането в затвора, за да може така да се свали малко баланса на силите и да няма допълнителни преследвания. В противен случай организацията ще бъде ударена още по-сериозно. На 19 март е издадена и заповедта за задържане. Нити отива на църква със своята съпруга, казва молитва и след това се напива в кабинета си. Количеството алкохол е можело да го убие, но за да бъде по-сигурен, мъжът взима и пистолета си.

Тръгва към близките релси и сяда на линията. Използва пистолета си, за да се самоубие, но поне си гарантира, че ако оцелее, влакът може да довърши всичко. Тежката клаустрофобия го е плашила толкова много, че осъзнавал как ще бъде жертва в килията. Точно по тази причина избира и по-лесния начин да напусне този свят. След това цялата легенда за фамилията на Капоне приключва. На сцената излизат новите гангстери.  

 
 
Коментарите са изключени за Братовчедът на Ал Капоне се самоубива, защото страда от клаустрофобия и не може да стои в килия

Повече информация Виж всички