Военнопленниците от Азовстал проговарят – глад, бой и Mamma Mia

| от |

След избухването на войната в Украйна, така нареченият чуждестранен легион започна да привлича войници от цял свят. Хора от цял свят решиха да се включат в този конфликт, обличайки украинска униформа. Оказа се, че освен канадския снайперист Уоли, пристигнаха и бивши кадри от британските SAS, наемници и други почитатели, които не приемат изобщо тази несправедливост.

Сред задържаните беше и британецът Пинър – 48-годишен британски войник, който споделя, че битката е била със зъби и нокти. Всички задържани са били обвинени като наемници и терористи, а наказанието в Донбас е смъртна присъда. Войниците са се сражавали близо до югоизточната част на Мариупол. Сред групата от пленени войници ще открием и двама американски ветерани – Алекс Дрюк и Анди Хюин. Останалите части от групата са мароканци, шведи и хървати.

До днес в историята се твърди, че това е една от най-големите размени на затворници. Близо 200 затворника от Азовстал са били разменени директно, включително и украинци от защитниците – части от пехотата и националната гвардия. Размяната е извършена между двете страни. Владимир Путин е поискал 55 руски военнопленника и олигарха Виктор Медведчук.

Интересен факт е, че когато един войник попадне в плен, той трябва да премине през всички кръгове на ада, защото информацията, която носи, най-вероятно струва повече и от злато.

И точно по тази причина ще открием, че хора като Шон Пинър споделят много интересен факт относно неговото задържане и разпити. На 25 септември, когато най-накрая е върнат във Великобритания, той признава нещо много странно – никога повече няма да слуша Abba през живота си.

Докато е бил в затвора, Шон е слушал непрестанно музиката на Abba и Cher, като мелодията се е повтаряла многократно на повторение. За да може изживяването да бъде наистина пълно, той е бил подложен и на други мъчения като намушкване с различни предмети, а когато надзирателите се изморят, по тялото му тръгва електричество. Освен музикалното оформление – избрана е музиката от Mamma Mia – всеки посетител получава и по едно парче сух хляб и задължително мръсна вода.

Шон е задържан и през юни получава своята смъртна присъда, компания му правят и всички останали бойци, събрани в малка килия, където музиката никога не спирала. След известно време става ясно, че войниците ще бъдат преместени на по-добро място, като мъченията приключват, но не и музиката, тя продължава да ги преследва постоянно. В някои от тъмните дни, Шон плаче много, но си спомня, че не е единственият. Пленниците трябва да приемат, че поне са живи и това е някаква надежда, но ден след ден, усещането за здраве се изпълзва между пръстите.

Интересно е, че сделката за освобождаването е направена от Саудитска Арабия, като никой не знае какво точно са преговаряли двете страни. Очаквано е, че мъжът никога повече няма да докосне хляб, както и никога повече няма да си помисли за популярната шведска група, същото важи и за Шер. Друг затворник на име Аслин ще си спомни, че е бил бит, мушкан с различни предмети и принуден да слуша съветски песни – сложно е да се разбере кой вариант е по-лош. Аслин си спомня, че след една седмица е бил сигурен, че просто иска да умре. Не е имал никакви други желания за живот.

Той е на 28 години и се включва в пехотата на Украйна през 2018 г. Неговият батальон се предава по време на обсадата на Мариупол, след като храната и мунициите приключват. Изправен е на съд от така наречената Донетска Народна република. Разпитът му продължава 48 часа без сън и постоянен тормоз. Показван е многократно на световната публика като един от най-големите злодеи в света. Аслин си спомня и един много специален момент, когато разпитващия се навел с цигара към него и го попитал:

„Знаеш ли кой съм аз? Аз съм твоята смърт. Виждаш ли какво ти направих? Искаш бърза или красива смърт?“

Аслин иска бърза смърт, но неговият палач не позволява такава, вместо това ще предложи красива смърт, включваща най-различни мъчения и изтезания. Тактиките на разпит са ненадминати в Руската федерация, а по време на война е ясно, че най-добрите ще водят разпитите. Аслин си спомня, че е искал да плаче, но през последните 5 месеца не е имал никакви сили, за да плаче. Усещането да оставите живота си на непознати хора, които се наслаждават на мъченията не е най-приятното усещане на света.

Аслин и Шон си спомнят, че по време на преговорите именно Роман Абрамович изиграва ключова роля в освобождаването. Олигархът посреща Джон Хардинг, Шон Пинър, Айдън Аслин, Дилан Хийли и Андрю Хил на самолета, с който ще летят от Русия до Саудитска Арабия. Всички получават телефони, за да могат да се свържат със семействата си и да споделят къде точно се намират. Оцелелите си спомнят, че дори са си говорили за футбол с Абрамович, докато са летели към острова.

Никой от тях не коментира политиката на Путин или идеята за толкова свещената война, от друга страна не е трудно да забележим, че опозицията и хората, които не подкрепят тази идеология, започват бавно и сигурно да се озовават от грешната страна на прозорците. Преди да завършим, нека запомним, че музикалното мъчение е използвано и от американци. По време на инвазията в Афганистан, САЩ използва друга музикална звезда за мъчения – техният избор е Еминем. Талибаните определено не го харесват, макар и същият да беше много активен и подкрепящ демократичната партия в родината си.

 
 
Коментарите са изключени за Военнопленниците от Азовстал проговарят – глад, бой и Mamma Mia

Повече информация Виж всички