Как една студентка разгада тайната на биткойн

| от |

Преди много години, един човек заяви, че познава тайната на анонимната валута. Сатоши Накамото създава биткойн и обявява, че всеки участник може да бъде анонимен. Това беше единственото, което повечето хора от тъмната мрежа и всеки друг незаконен бизнес, очакваха с нетърпение. Анонимността беше гаранция, че стотици милиони долари ще започнат да циркулира и да се използват като валута, която може да промени изцяло облика на света. Искате или не, това са парите, които много сериозно определят статута ви и начина на живот, те влияят на всичко, защото сега няма бизнес, който да бъде проследен толкова лесно.

Проблемът е, че през 2013 г. стана ясно за мнозина, че обещанието за прозрачност не е точно такова. Каква е причината? С помощта на малко повече изследване и внимание от страна на специалисти и властта, повечето хора установиха, че биткойн не е точно анонимен и всеки може да бъде открит. Необходими са няколко години и мистерията около половин милиард долара в биткойни започва да разкрива своите тайни. Покрай нея става ясно, че има и много успешни сделки с наркотици, същото важи и за сайтове с най-различно сексуално съдържание, както и още много други.

Биткой наистина е бил недосегаем, до момента, в който един любопитен човек не решава да провери какво наистина се случва. Сара Мейкледжон решава да следи най-различните движения на биткойн и скоро да разгадае голямта мистерия, а нейното любопитство ще доведе до най-големите арести в света.

Сара никога не е искала да се занимава с биткойн, но живее във време, в което дори „Анонимните“ са на особена почит и мнозина искат да им подражават.

В началото на големият куест, Сара започва да копае биткойни, споделя своята мощност и използва компютрите на всички в университета в Сан Франциско. Помага на хора да обръщат долари в биткойни, използва почти всяка една платформа. Печели, но никой не подозира че е направила близо 344 трансакции в рамките на няколко седмици.

Проблемът е, че като добра счетоводителка, тя пази адресите на всички, на които е изпратила средства. Нейният архив води до натрупване на статистическа информация, която позволява допускане и разбиране на движението на средствата.

Създателят на тази валута твърди, че всичко ще остане невидимо, но има един проблем – Сара е готова да тества твърдението.

Университетът разполага с много сериозно сървърно помещение и след като науката може да бъде всичко, Сара използва събраната информация и решава да тества целия алгоритъм на индустрията. Нейната база данни ще включва всички 16 милиона трансакции, които са се случили от създаването на валутата около 4 години по-рано.

Тъй като няма как да следи всички, решава, че нейната база данни на трансакции може да се проследи и да посочи къде отиват средствата, поне има някаква представа и пример за работа, който познава.

Как студентката има данните на всички трансакции? Биткойн системата остава прозрачна за наблюдение, но не показва имената на притежателите – тук говорим само за акаунти, които никой не познава.

С помощта на нейните трансакции, тя успява да маркира някои магазини и търговци, които приемат този метод за разплащане. Майката на Сара е работила като прокурор и често е следяла най-различни измами, за беда на мнозина, точно тя е обяснявала, че пътят на парите никога не лъже. С този съвет ще открием, че Сара е направила именно това. Любопитството я накарало да провери колко човека използват биткоин. Изненадата е, че тогава има повече от 12 милиона адреса, които използват валутата, а те генерират повече от 16 милиона трансакции.

Тъй като мнозина създават множество портфейли и ги използват за разплащане или създаване на нови сметки, обслужващи различни интереси, Сара решава да провери какво точно се крие зад завесата. Оказва се, че ако някой има един адрес с монети, може да използва всичките портфейли и всички сметки, за да плати една сума, при това с една трансакция. Представете си, че имате десет сметки, няколко портфейла и ги командвате, за да изпратят средства до определен адрес. Като всичко се изчислява автоматично и напуска един портфейл, за да отиде до друг.

Системата работи по още един елемент, ако имате адрес с 10 биткойна и платите 6 биткойна, останалите 4 биткойна отиват на нов адрес. Тук идва проблемът, информацията се записва и е изключително лесно да се наблюдава този процес.

Ако единият адрес е използван и продължава да съществува, а новият няма никакви следи и трансакции, това означава, че някой е платил и има нова локация на своята валута. Това означава, че биткойните са на един човек. И така, следвайки тази логика, тя започва да разплита дългата и интересна мрежа, като няма никаква информация за самите потребители, а само за парите им.

За да е още по-лесно, решава да използва познанията и просто да маркира потребителите, които използват нейните услуги и счетоводна дейност, която позволява купуване и продаване на биткойни.

Нейните около 344 трансакции са достатъчни, за да започне, а след това, използвайки методиката, открива, че огромна част от всички тагове в платформата, реално принадлежат на един човек. Следвайки тази логика, започва да проверя и същите адреси и тяхната промяна, а накрая успява да открие 300 хиляди адреса, принадлежащи на черния пазар. Това откритие не може да доведе до имена, а само до адреси. Още не знае, че посоката на откритие е човек на име Dread Pirate Roberts.

Той се смята за един от най-крайните либертарианци, които имат много по-различна визия за света. След това е започнала да търси и онези, които често са обвързани с престъпления. В нейното търсене попада на една единствена сметка, която съдържа 613 326 биткойна. Сумата е близо 7.5 милиона долара през 2012 г. Осъзнавайки, че намира сметката, но не и съдържателят, решава да провери къде отиват тези суми. Най-често се озовават в маркети, които разменят биткойн за реална валута и от нейната академична гледна точка, тя няма какво повече да открие.

Оказва се, че някои от биткойните идват чрез кражба, особено след като в тъмната мрежа има достатъчно форуми, където хакери споделят как са обирали сметки. След това попада и на нелегално онлайн казино, опериращо само с тази валута – причината е, че хазартът в някои щати на Северна Америка не е разрешено.

Сара публикува материал, с който показва, че биткойн не е неуязвим, нещо още по-важно е, че ако някой очаква да се размине с престъпление, биткойн няма да реши проблемите. Поставяйки своята методика на анализ и изследване на портфейлите, Сара успява да обърка плановете на редица тъмни фигури и днес е много по-лесно да се открие решение за всички посочени действия. Не е необходим хакер за разплитане на мистерията, а човек с малко повече любопитство.

 
 
Коментарите са изключени за Как една студентка разгада тайната на биткойн

Повече информация Виж всички