Бронзова ръка говори за цивилизация преди Римската империя

| от |

Учени са открили поредната антична следа от цивилизация, за която почти никой не знае много. Въпросният артефакт е бронзов амулет е с формата на ръка. След близо 3 години в изследване, учените смятат, че върху него има стар скрипт, който подсказва за цивилизация, използваща васконичен език.

По мнението на учените, този език е използван от антична група, която е живяла преди Римската империя и най-вероятно е населявала Пиренеите. Любопитен е факт е, че има много малко следи от тази цивилизация, тъй като се твърди, че повечето живеят в затворени групи и не комуникират с външни племена. Примерите за използван техен език са изключително малко, открити са само няколко старинни монети, включително и няколко каменни олтари, които не могат да бъдат игнорирани.

Изследователите се надяват много на амулета, който би могъл да даде по-сериозна яснота относно този език. Така ще има и информация за обществото, което е съществувало преди Римската империя. Възможно е този език да е бил дори основа за някои модерни езици. Амулетът е открит в посочените планини, при това случайно, тъй като се търсят следи относно Желязната ера. Амулетът, според учените, е запазен и в отлично здраве, а след всички изследвания ще бъде представен и на публиката.

Въпреки сериозният труд, който можем да забележим, учените са изненадани, че има твърде малко внимание, особено от местните жители, които могат да получат много отговори относно своите прадеди. Няма много следи за този език дори и в Римската империя, тъй като дори там има липси и описание на въпросния език. Това обаче може да даде много точна и ясна представа относно писането, идентичността и вярата на тези общества.

Амулетът се нарича „Ръката на Ирулеги“ и носи специални послания, които най-вероятно са и най-старите открити в историята. Езикът им е много близък до други модерни и най-вероятно е използван като основа за следващите поколения.

На амулетът са написани няколко думи, но една от всички е „sorioneku“ и означава – добра поличба. Възможно е амулетът да стои върху входа на сграда за добър късмет или пожелание за благополучие. Възможно е да е използван за омилостивяване на боговете. Има дупка в самия амулет, което подсказва, че най-вероятно е бил поставен на стена. Пръстите очевидно е трябвало да стоят обърнати надолу. Благодарение на първата буква, учените са успели да посочат и цели 18 букви. Използването на латински или следите от латинския върху артефакта, подсказват, че е имало и римляни в региона.

Повечето европейски езици се развиват изцяло от индо-европейското семейство и техните езици. От тях тръгват руския, украинския, немския, келтския и латинския език. Има езици, както посоченият, които най-вероятно са били изолирани и не са имали досег с останалите. Най-вероятно е бил един от последните палео-европейски езици, които съществуват преди оформянето на следващите езици.

Учените са категорични, че благодарение на този амулет ще могат да сглобят пъзела и да открият нов хоризонт относно живота и езика в Европа, преди да започне движението на цивилизациите и навлизането в Европа. Логично, както при всяко друго откритие, сега учените имат още повече въпроси, отколкото преди. Изследването продължава, както и търсенето на нови и още по-важни артефакти.  

 
 
Коментарите са изключени за Бронзова ръка говори за цивилизация преди Римската империя

Повече информация Виж всички