Преди около 20 години група археолози правят любопитно откритие: има нещо намазано по главите и шиите на няколко мумии от гробището Сяохе в Таримския басейн в Северозападен Китай. Вещество е белезникаво и очевидно много старо, но никой не знаеше какво точно е то.
Сега обаче ново проучване успя да разгадае загадката: това е най-старото сирене в света.
Мумиите от Таримския басейн датират от около 3300 до 3600 години, което ги поставя в бронзовата епоха. Те сами по себе си имат интересна история, но сега сме на друга тема.
Да, благодарение на повече от десетилетие напредък в технологиите за ДНК анализ, екип от археолози успя да потвърди, че бялата субстанция е вид сирене, след като в проба от нея открива ДНК на крави и кози и дори генетичен материал на микроорганизми.
Древното сирене е кефир, подобно на киселото мляко, но с по-пикантен вкус и по-млечна консистенция. То съдържа същите бактериални и гъбични видове, които днес откриваме в зърната на кефира, и дава възможност да се проучи как бактерията Lactobacillus kefiranofaciens е еволюирала през последните 3600 години.
В съвременната епоха има два основни вида L. kefiranofaciens: един, който идва от Русия (който се използва най-много), и друг от Тибет. L. kefiranofacians в най-старото сирене в света всъщност е най-близък до тибетския сорт, което оспорва дългогодишното убеждение, че кефирът произхожда от планинския район на Северен Кавказ в Русия.
„Нашето наблюдение предполага, че културата на кефира се е запазила в северозападния китайски регион Синдзян още от бронзовата епоха“, казва в изявление Цяомей Фу от Института по палеонтология и палеоантропология към Китайската академия на науките.
„Това е безпрецедентно изследване, което ни позволява да наблюдаваме как една бактерия е еволюирала през последните 3000 години. Освен това, изследвайки млечните продукти, придобихме по-ясна представа за живота на древните хора и тяхното взаимодействие със света. Това е само началото и се надяваме с помощта на тази технология да изследваме и други неизвестни досега артефакти.“
Що се отнася до причината, поради която сиренето е било натрито върху главите и шиите на мумиите – изглежда, че то явно е било ценна суровина, когато те са били живи.
„Основното предположение е, че то е било важно за живота им – казва Фу, – тъй като сиренето е намерено в 10 гробници и мумии.“