Астрономите с нови догадки къде може да се крие „Планета 9“

| от |

Астрономите се върнаха към потенциалните места, където може да се крие неуловимата хипотетична Планета 9 – ако изобщо съществува, разбира се – като отново стесниха кръга на търсене.

Такова търсене на планети в орбита около други звезди е сравнително лесна задача в сравнение с търсенето на Планета 9, известна още като Планетата Х (хикс, не римско 10). По принцип, когато планета премине покрай звездата, която наблюдаваме, виждаме спад в светлината ѝ. През последните години са открити хиляди екзопланети около други звезди, като е използван този транзитен метод.

От наша гледна точка само Венера и Меркурий преминават през нашата звезда-домакин, което прави този метод безполезен за намиране на като цяло всякакви обекти в слънчевата ни система, а тези двата така или иначе са видими и с просто око. Сатурн, Юпитер и Марс също бяха открити, защото са ярки обекти в небето.

Уран е открит по подобен начин през 1781 г. от астронома Уилям Хершел, след като той забелязва, че нещо ярко се е преместило в сравнение с другите звезди, които наблюдава, и се вгледал по-внимателно какво е. Но Нептун е открит от астронома и математик Юрбен Льоверие през 1846 г., след като забелязва, че има разлика между наблюдаваната орбита на Уран и начина, по който Нютоновата физика предсказва тази орбита. Така Льоверие предполага, че разликата е заради друга планета отвъд Уран и прави прогнози за орбитата на това неизвестно дотогава тяло. Търсейки по тази орбита, немският астроном Йохан Готфрид Гал открива Нептун.

Причината, поради която хората изобщо търсят мистериозната девета планета, е, че през 2015 г. двама астрономи от Калтех представиха доказателства, че шест обекта отвъд орбитата на Нептун са групирани заедно по начин, който предполага, че са „пазени“ от нещо с голямо гравитационно привличане. Сега същият екип е определил и мястото, където според тях се намира този обект – който според тях е два до четири пъти по-голям от Земята. Въпреки това остава неуловим, като има предположения, че може да е дори само статистическа аномалия от страна на астрономите от Калтех.

В нова статия, представена в The Astronomical Journal, екипът е използвал данни от изследването Pan-STARRS1, за да елиминира 78% от потенциалните места, които са били идентифицирани от предишни изследвания като удачни за търсене на хипотетичната планета. Макар че това може да звучи разочароващо – откриването на нова планета би било чудесна новина за всички, освен за най-запалените фенове на Плутон – то означава, че те са стеснили кръга на местата за търсене, ако въобще има планета за откриване.

Особено интересни са областите в близост до т. нар. галактическа равнина, някои от които ще бъдат обхванати от предстоящото изследване на обсерваторията Вера Рубин.

Екипът също разгледа причините, поради които планетата все още не е открита. „Очевидната възможност, разбира се, е, че планетата не съществува“, пише екипът в своята статия. „Такова обяснение би изисквало нови обяснения за множество явления, наблюдавани във външната Слънчева система. Докато не се появят такива, ние продължаваме да разглеждаме Планета 9 като най-вероятната хипотеза.“

NGC891HunterWilson

Галактическа плоскост

Друг вариант е планетата да е по-отдалечена и по-масивна, отколкото се смяташе досега, което я прави по-трудна за откриване.

„Струпването на посоките на орбитите е най-добре познатото, но също така има и големи разстояния до перихелия на много обекти, съществуването на силно наклонени и дори ретроградни обекти, както и голямото изобилие на много ексцентрични орбити, които се пресичат вътре в орбитата на Нептун“, казва водещият автор д-р Мишел Браун пред Universe Today. „Нищо от това не би трябвало да се случва в Слънчевата система, но всички те са лесно обясними като ефект от Планета 9.“

 
 
Коментарите са изключени за Астрономите с нови догадки къде може да се крие „Планета 9“

Повече информация Виж всички