Вещерските бутилки: Едно суеверие изплува по брега на Мексиканския залив

| от |

По крайбрежието на Мексиканския залив в момента се появяват странни предмети. На плажовете в Тексас са открити множество запечатани бутилки с необичайно съдържание. Но докато в съзнанието ви може да изникват романтични идеи за послания в бутилка, в действителност съдържанието им е много по-зловещо и със сигурност не трябва да се отваря.

Вещерските бутилки, както се наричат тези странни открития, всъщност имат дълга история. Те са примери за стара форма на народна магия, предназначена за предпазване от или отмяна на проклятия или заклинания. Този факт обаче няма нищо общо с предупрежденията да не се отварят, въпреки че се твърди, че това нарушава ефекта на магията. Не, причината, поради която не трябва да се отварят, е далеч по-прозаична – те могат да бъдат физически опасни.

В миналото тези защитни талисмани са съдържали различни предмети, като железни игли, ръждясали пирони, човешка коса и най-вече урина. Последната съставка обикновено се осигурявала от търсещия защита.

Вещерските бутилки са били голям хит през 16-ти и 17-ти век. Но за да се разбере тяхната привлекателност, трябва първо да разберем един елемент от мирогледа на ранната модерност. В свят, който се е смятал за управляван от свръхестествени сили, вещиците са били реална заплаха за много хора. Всеки лош късмет, внезапна болест или нещастен случай е могло да се разглежда като резултат от злонамерено магьосничество – и затова хората са се нуждаели от начин да се защитят.

За съжаление религиозната ортодоксалност невинаги е имала какво да предложи в това отношение. Църковните служители са могли да отхвърлят твърденията на даден човек като обикновени суеверия или да му препоръчат да се моли на Бога за избавление – което могло да се окаже и безрезултатен процес. Но народните предания и методи предлагали на хората възможност за действие и начин за съпротива срещу мистериозните сили, които ги тормозят.

Именно затова вещерските шишета са били толкова популярни. Ако някой е бил поразен от някакво проклятие, той е могъл да използва този метод като противозаклинание с надеждата, че не само ще се предпази, но и ще причини контрастрадание на вещицата.

В Обединеното кралство са открити стотици подобни шишета – в сгради, в които са били зазидани или скрити в стените. Но бутилките, които се появяват по крайбрежието на Мексиканския залив, са много по-съвременни и може би идват от Карибския басейн и Южна Америка, според изследователския институт „Харт“ за проучвания на залива.

„Намерил съм около 8 такива бутилки и никога не съм отварял нито една. 5 от тях седят на оградата в задния ми двор, тъй като жена ми не ми позволява да ги внасям вкъщи“, съобщава Джейс Тунел, директор на отдела за връзки с обществеността в Изследователския институт „Харте“.

„Не вярвам, че идват от САЩ, макар че не мога да бъда 100% сигурен, тъй като никога не пише или не се посочва откъде идват. Въпреки това, благодарение на океанските течения откриваме предмети, които идват от цял свят, и понякога намирам такива бутилки сред отломки, които съдържат ясно видим жълт оцет, които произхождат от Хаити.“

Досега по-голямата част от предметите, открити от Тунел, съдържат пръчки и билки и нищо по-опасно.

Тези предмети може да изглеждат като връщане към тежките суеверия от миналото, но си струва да се отбележи, че вещерски бутилки се продават по уебсайтовете на различни търговци на магии и днес. Бързото търсене в Google ще ви даде огромен набор от варианти, които можете да закупите, някои от които са дяволски скъпи.

И като си помислим, че някога пишкането в бутилка е било лесен и евтин начин да се справите с проблемите си…

 
 
Коментарите са изключени за Вещерските бутилки: Едно суеверие изплува по брега на Мексиканския залив

Повече информация Виж всички