Няколко храни и напитки с изненадващо количество алкохол

| от |

Когато излизат за вечеря, повечето хора са напълно наясно какво да пият, ако ще шофират, за да не стане някоя беля. Но малко известен факт е колко алкохолни могат да бъдат някои храни – почти колкото слаба бира, всъщност.

Но как така?

Ами ето. Сега ще разгледаме три от най-силните и странни алкохолни (но на пръв поглед безалкохолни) лакомства.

Korb mit Brötchen

Хляб

На пръв поглед има логика хлябът да е алкохолен: използва почти същите съставки като бирата (с изключение на хмела), които след това преминават през процес на ферментация преди тестото да влезе за печене. Ако усетите мириса на хляб, докато втасва, може да усетите познатата миризма на алкохол – той всъщност допринася за невероятното ухание на пресен хляб. Различното от бирата обаче е, че след това се пъха във фурната, където по-голямата част от алкохола се изпарява заедно с останалата вода в тестото.

Въпреки това известно количество остава и повечето хлябове са алкохолни до известна степен, като много достигат 1,9% алкохол по обем. Хлябът с по-дълго време на ферментация ще има по-високо алкохолно съдържание, което печенето може да не изпари напълно. Това е описано в доклад от 1926 г., озаглавен „Съдържанието на алкохол в хляба“, в който са анализирани 12 насъщни и се установява, че тяхното пивко съдържание е в диапазона между 0,04 и 1,9% по обем – което според стандартите на ЕС би направило някои от тях алкохолни продукти.

Orangejuice

Портокалов сок и плодове

С високото си съдържание на захар портокаловият сок всъщност е относително алкохолен, заедно с редица други плодови сокове, които не са етикетирани като такива. Широко известно е, че той може да съдържа до 0,5% по обем, което го прави малко под прага на ЕС за етикетиране като алкохолна напитка. Но нещата не спират дотук.

В проучване от 2016 г. за съдържанието на алкохол в плодовите сокове авторите откриват, че много напитки, които често се дават на деца, може да съдържат значително количество алкохол, особено портокаловите, ябълковите и гроздовите. Най-високото регистрирано количество е 0,77 грама етанол на литър, докато кифличките със сладко и други хлебни изделия също записват наличие – до 1,2 грама на 100 грама. Така проучването повдига опасения относно даването на тези продукти на деца в големи количества, тъй като количеството алкохол в тях може да окаже влияние върху здравето им.

Но не само сокът е алкохолен – самият плод може също да ни развесели, ако се приеме в достатъчни количества. Зрелите и презрелите банани всъщност съдържат до 0,5%, което варира в зависимост от степента на зрялост; тези, които са готови за ядене, обикновено имат около 0,2%, а тези с петна по тях вече са по-алкохолни, към 0,5% ABV.

Soy sauce in supermarket

Соев сос

Соевият сос – една възхитителна солена подправка, направена от соеви зърна – всъщност е алкохолният артикул, който води в списъка ни с огромните си 1,5-2,0% алкохол по обем. Както обясняват от хранителната компания Kikkoman, сосът се прави чрез естествен процес на варене, който е подобен на производството на вино или бира, и идва с всичките забавни качества: нишестето в пшеницата се разгражда, докато ферментира, превръщайки се в етанол и придава на соевия сос част от характерния му вкус. В резултат на това някои сосове стават почти толкова силни, колкото слаба бира, въпреки че не са етикетирани като такива, и в достатъчно големи количества биха могли да окажат влияние.

Така че, ако сте с кола и всички очакват да ги карате по домовете после, не мешайте портокалов сок и соев сос (и накрая не си претопявайте чашата с хляб) – защото може да ядосате дрегера.

 
 
Коментарите са изключени за Няколко храни и напитки с изненадващо количество алкохол