Хаос и шизофрения: 9 факта за Оксфордския английски речник

| от |

Оксфордският речник на английския език или Оксфордски английски речник (ОАР) е създаден с доброволен труд

Когато през 1857 г. на Лондонското филологическо дружество му хрумва идеята за нов речник на английския език, редакторите решават, че е необходимо да се потърси помощта на обществеността, и молят запалените читатели да им изпращат примери за изречения, които биха могли да разкрият значенията на различни думи. Така всеки ден доброволци изпращат по пощата хиляди „листчета“ от книги, вестници и списания. За първото издание на ОАР са помогнали повече от 2000 доброволеца.

Завършването на първото издание отнема повече от 70 години

Първоначално Филологическото дружество прогнозира, че ще им трябват около 10 години. 27 години по-късно редакторите успешно са достигнали до думата „ant“ (мравка). Осъзнавайки, че ще мине известно време, докато завършат книга, през 1884 г. те започват да публикуват дребни издания на каквото са направили до този момент. В крайна сметка първият пълен том е публикуван през 1928 г., повече от 70 години след като Обществото за първи път се захваща с идеята.

Първоначално ОАР е в пълен безпорядък

Фредерик Фурнивал, един от основателите на речника, е визионер – но тази визия не се простира до организационните му умения. Под негово ръководство като редактор речникът е в безпорядък. Листовете с думите са натъпкани безразборно по разни чанти и някои от тях изчезват; всички думи, започващи с „па“, изчезват системно в продължение на 12 години и накрая са открити в Ирландия… Листчетата за буквата „Ж“ почти са изгорени заедно с някакъв боклук. Всички записи за буквата „Н“ някак си се оказват в Италия.

Самият Фредерик Фурнивал е противоречива личност

След като основава раздираното от противоречия Шекспирово общество, Фурнивал изпада в шестгодишна вражда с поета Алджърнън Чарлз Суинбърн. Суинбърн (чието майсторство на английския език му носи шест номинации за Нобелова награда за литература) се подиграва с клуба на Фурнивал, за което Фредерик също посяга към торбата си с обиди и казва, че Суинбърн има „ухото на поет, космато, дебело и тъпо“.

Д-р Джеймс Мъри помага речника да се вкара в ред

Д-р Джеймс Мъри, филолог, поема ръководството на речника през 1879 г. и остава на този пост до края на живота си (умира през 1915 г.). Мъри е суперзвездата на лингвистиката; той владеел италиански, френски, каталонски, испански, латински, холандски, немски, фламандски и датски език, а също така имал солидни познания и по португалски, воденски, провансалски, келтски, славянски, руски, персийски, ахеменидски клинопис, санскрит, иврит, сирийски, арамейски арабски, коптски и финикийски.

Мъри построява барачка, в която да работят редакторите

През 1885 г., за да организира по-добре речника, Мъри построява барака, в която да се помещават редакторите и ценните им листове. Наречена „скрипториум“, тази лингвистична работилница съдържа стена от гълабарник с 1029 ниши, която позволяват на Мъри и неговите подредактори да подреждат и сортират повече от 1000 листа с думи всеки ден.

Известно е, че е изчезнала само една дума

Известно е, че от бараката е изгубен само един лист – съдържащ думата „bondmaid“ (робиня). Паднал е зад някакви книги и редакторите така и не го забелязват. Мъри е бил дълбоко смутен от неуспеха си да включи думата в речника. „Никой от 30-те души (най-малко), които са работили на различни етапи от развитието на речника, не е забелязал пропуска“, казва той. „Случаят е абсолютно необясним.“ Думата е въведена официално в допълнение от 1933 г.

Един от най-плодовитите автори на ОЕР е бил убиец, затворен в лудница

Един от доброволците, предоставили на речника безброй думи, е Уилям . Минор – шизофреник, който е затворен в приюта за душевноболни „Броудмур“ в Бъркшир, Англия, след като прострелва смъртоносно мъж, за когото (погрешно) смята, че е проникнал в стаята му. Според Мъри Минор е вторият най-плодотворен автор на речника, като дори изпреварва служителите на пълен работен ден.

Дж. Р. Р. Толкин също сътрудничи

През 1919 г. и 1920 г. Дж. Р. Р. Толкин работи за речника, където изучава етимологията на германските думи, започващи с буквата W, като съставя проекти за думи като waggle и wampum. „За тези две години научих повече, отколкото през който и да е друг период от живота ми“, казва Толкин.

 
 
Коментарите са изключени за Хаос и шизофрения: 9 факта за Оксфордския английски речник

Повече информация Виж всички