shareit

Защо Египет издаде задграничен паспорт на Рамзес II

| от |

Международният паспорт е много специална придобивка, която позволява безпроблемно преминаване на редица граници. Може да го притежавате за някоя друга почивка в чужбина, но има и един процент от хора, които правят една екскурзия и след това забравят, че въпросният документ изтича и трябва да се върне (ако четете тези редове и разполагате с подобен, препоръчваме да хвърлите едно око на датата на изтичане). Историите на граничните власти може да бъдат доста интересни, особено след като са се срещнали с човека, който проповядва религията на летящото спагетено чудовище (на паспортната си снимка е с гевгир на главата). Колкото и колоритни да са тези срещи, граничните власти на Франция са имали много по-интересни преживявания. През далечната 1976 г. са посрещнали фараон Рамзес II.

Най-вероятно си спомняте, че същият така или иначе е живял преди повече от 3000 години. Може би си мислите, че няма как да говорим за истинската личност, след като не е сред живите, но грешите. Рамзес е трябвало да лети през 70-те години на миналия век в музея в Париж, за да участва на специално изложение. Оригиналната му адресна регистрация би трябвало да бъде голямата гробница с името „Долината на кралете“, но след като властите се притеснявали, че фараонът може да стане обект на вандализъм и разграбване, мумията обикаля доста сериозно света. Доводът бил подкрепен и с опита от разнасяването на съркофага на мумията. Когато бил изложен за света, мнозина пожелали да се разпишат върху него или да помогнат допълнително с вандализирането.

Археолозите го откриват в изключително лошо състояние и установили, че ако искат да запазят паметта на Рамзес, трябвало да го излагат само в музеи със засилена охрана. Мумията имала нужда и от реконструкция, та по тази причина били открити френски експерти, които могат да помогнат за запазването на тялото. Проблемът е, че законодателството на Египет настоява всяко човешко тяло – живо или мъртво – да разполага с документи за напускането на страната.

И докато мнозина биха могли да се посмеят на този абсурд, най-вероятно издаването на документи на 3000 годишен човек може да бъде приятно дневно занимание. В официалните архиви Рамзес е и първата мумия, която получава подобен документ. На първата страница е записано Рамзес II, египтянин, рожденна дата 1303 г. пр Хр. и избраната му професия е „Крал“. В скоби е добавено, че е починал. Мястото на раждане не е попълнено, но какво пък. Въпросният документ е се поверява на всеки музей, когато Рамзес пътува, но никой не е потвърдил дали на негово име може да се теглят кредити, все пак има достатъчно сериозно имущество за обезпечаване на сумите.

 
 
Коментарите са изключени за Защо Египет издаде задграничен паспорт на Рамзес II