Проучване, според което хората са построили пирамида на 25 000 години в Индонезия, бе премахнато

| от |

Списанието Archaeological Prospection оттегли спорно проучване, в което се твърди, че хората са започнали да строят „пирамида“ в Индонезия още преди 25 000 години.

През ноември 2023 г. изследването привлече голямо медийно внимание заради необичайното си твърдение, че планина в Индонезия всъщност е най-старата пирамида в света, построена от древни хора. Но реакциите на археолозите след публикуването бяха крайно скептични към смелите му заключения.

Според статията Гунунг Паданг – което в превод означава „Планината на просветлението“ – не е била формирана по естествен път, а „старателно изваяна“ в сегашната си форма преди 25 000-14 000 години. Ако това е вярно, тя би била значително по-стара от най-старите пирамиди в света, като екипът пише, че това „предполага, че напредналите строителни практики са били налице още когато земеделието може би все още не е било изобретено“.

Сред другите смели твърдения е, че на обекта има „скрити кухини или камери“ и че самият обект изглежда е бил погребван няколко пъти, „вероятно за да се скрие истинската му идентичност с цел запазване“.

Извънредните твърдения изискват извънредни доказателства, а други археолози далеч не са убедени, че екипът е предоставил такива, особено като се има предвид как това ще пренапише историята на човешкото развитие. Лютфи Йондри, археолог в Бандунг, Индонезия, заяви пред Nature, че работата му показва, че хората в района са живели в пещери преди 12 000 до 6 000 години и не са оставили доказателства, че са имали „забележителните зидарски способности“, за които се предполага, че са използвани от населението в района хиляди години преди тях за построяването на „пирамидата“.

Флинт Дибъл, археолог от университета в Кардиф, Великобритания, заяви отното пред Nature, че в статията са използвани „легитимни данни“, но са направени необосновани заключения. Например екипът е използвал въглеродно датиране и твърди, че „датирането на органични почви от структурите е разкрило множество етапи на строителство, датиращи от хиляди години преди новата ера, като началната фаза е от епохата на палеолита“.

Според екипа почвените проби от околностите на частите на могилата, които те смятат за най-старата част от „конструкцията“, датират отпреди 27 000 години. Въпреки че това може да е вярно, други археолози посочват пред Nature, че тези почвени проби не показват никакви признаци – като костни фрагменти или дървени въглища – които да показват човешка дейност. По същество, без други по-убедителни признаци за човешка дейност наоколо, всичките доказателства са една наистина стара почва.

Именно тези опасения довеждат до разследване и последващо оттегляне от страна на Archaeological Prospection.

„Издателят и главният съредактор проучиха тези опасения и стигнаха до заключението, че статията съдържа сериозна грешка“, обясни списанието в съобщение за оттегляне на публикацията. „Тази грешка, която не е била установена по време на рецензирането, се състои в това, че радиовъглеродното датиране е било приложено към почвени проби, които не са били свързани с никакви артефакти или характеристики, които биха могли да бъдат надеждно интерпретирани като антропогенни или „създадени от човека“. Следователно интерпретацията, че обектът е древна пирамида, построена преди 9000 или повече години, е неправилна и статията трябва да бъде оттеглена.“

В отговор на оттеглянето авторите наричат решението „несправедливо“ и твърдят в изявление, публикувано във Facebook, че е „недвусмислено установено, че става дума за конструкции или археологически особености, създадени от човека, а не за естествени геоложки образувания“. „Тези пластове са придружени от множество малки преносими артефакти, които предоставят осезаеми доказателства за техния антропогенен произход.“

По-вероятното обяснение, докато не бъдат представени по-силни доказателства, е, че могилата е естествено образувание.

 
 
Коментарите са изключени за Проучване, според което хората са построили пирамида на 25 000 години в Индонезия, бе премахнато