Любопитни факти за най-известният адрес в света – „Даунинг стрийт“ №10

| от |

Мястото е получено като подарък от краля

През 1732 г. благодарният крал Джордж II подарява на сър Робърт Уолпъл къща на Даунинг Стрийт. Уолпол, когото мнозина признават за първия, който има и използва правомощията на министър-председател, отказва имота като личен подарък и вместо това се съгласява да го приеме като официална резиденция за Първия владетел на хазната, към която длъжност – заемана от Уолпъл повече от 20 години – „той я присъедини завинаги“.

Даунинг Стрийт номер 10 първоначално е номер 5

Подаръкът на краля всъщност са две къщи: една към Даунинг Стрийт и една по-голяма с изглед към сградата на Конната гвардия отзад. Уолпол се настанява само след като имотите са комбинирани и ремонтирани, ставайки първият премиер, който нарича Даунинг Стрийт свой дом – през септември 1735 г. Тогава къщата всъщност е № 5 и остава така до 1779 г., когато е преномерирана.

Историческият й цвят е резултат от замърсяването на въздуха

Отличителната й тухлена зидария всъщност не е черна – възстановителните работи през 60-те години разкриват, че тя е построена с жълти тухли, които впоследствие почерняват от замърсяването на въздуха в града в продължение на два века. Днес се използва черна боя, за да се запази историческия вид.

Някога там е имало пивоварна 

Земята, на която е Даунинг Стрийт днес, някога е била част от древните римски, англосаксонски и нормански селища. По-късно пивоварна, сградата попада в ръцете на короната при управлението на Хенри VIII, когато е на ръба на огромен парцел на краля на двореца Уайтхол.

Сградата по-късно е отдадена под наем от Елизабет I на един от нейните любимци, сър Томас Найвет, през 1581 г. и именно племенницата му, г-жа Хампдън, живее в нея, когато земята е конфискувана по времето на Оливър Кромуел (въпреки че тя продължава да живее там).

Къщата е построена от един от главните шпиони на Оливър Кромуел

„Перфиден мошеник“ и „неблагодарен злодей“ – така Самюъл Пийпс описва човека, който дава името си на най-известната британска улица. Сър Джордж Даунинг е бивш проповедник, който става един от най-известните шпиони на Кромуел след екзекуцията на Чарлз I през 1649 г.

След като сменя страните по време на Реставрацията и разкрива тайните си срещу помилване от завърналия се от изгнание Чарлз II, Даунинг предава бившите си другари за екзекуция, за което получава получава титлата баронет от благодарния крал и започва нов живот като държавен администратор – уважаван заради способностите си, но и презиран заради своя егоизъм.

Бившата земя на короната в Уайтхол, Даунинг придобива през 1654 г. Когато обаче прехвърлянето е обявено за невалидно при Реставрацията на Стюартите през 1660 г., Даунинг нагло казва на краля, че земята му е дадена като изплащане на дълг и има свободата да строи върху нея. Единствено с цел печалба, той издига серия от 15 – 20 къщи и кръщава улицата на себе си.

Sir George Downing by Thomas Smith

Сър Даунинг

Сградата не е построена качествено

Разположена върху заблатена земя и изградена евтино с плитки, паянтови основи, къщата на сър Джордж Даунинг не е построена най-качествено. „Голям ремонт“ на стойност 11 000 британски лири, започнат през 80-те години на 18 век, е първата от поредицата борби, които все пак не успяват да отстранят проблемите.

След като претърпява щети и в немския блиц, № 10 вече е в отчайващо състояние през 50-те години на миналия век: със суха и изгнила дървесина, рискът от пожар е толкова голям, че е нает пожарникар на пълен работен ден, който да пази от подобни инциденти… в случай че сградата не рухне преди това. Разрушаването на сградата, за да се изгради нова обаче, е отхвърлено като „акт на безбожие“ и през 1960 г. премиерът Харолд Макмилан се изнася, докато основите са укрепени и сградата подновена – проект, който отнема 3 години и струва над 1 милион британски лири.

Един премиер използва сградата, за да убеди проститутки да променят начина си на живот

Уилям Юарт Гладстон има едно от най-ексцентричните хобита от всички министър-председатели, които някога са живели на Даунинг Стрийт: късно вечерта той отива до Сохо, взима една или две жрици на любовта и ги води в резиденцията си на Даунинг Стрийт… където обаче се опитва да ги убеди по колко грешен път са поели в живота.

Емблематичната черна врата за кратко е боядисана в зелено

Може би най-известната входна врата в света невинаги е била черна: през 1908 г. тя е боядисана в зелено по инструкции на министър-председателя Хърбърт Аскуит, след което се връща към черния цвят в края на мандата му през 1916 г. Първоначално изработена от дъб, вратата е заменена с такава от тежка стомана от съображения за сигурност през 90-те години.

 
 
Коментарите са изключени за Любопитни факти за най-известният адрес в света – „Даунинг стрийт“ №10