„Последният остров“ – роман предупреждение на Зюлфю Ливанели

| от |

На българския пазар излиза книгата „Последния остров“ на прочутия турски романист Зюлфю Ливанели.

В книгата читателят ще намери своя отговор за това как една авторитарна власт неусетно може да бъде установена и да разбие дори най-спокойното, най-задружното човешко общество
, каза издателят Георги Александров в предаването „Нещо повече“:

В началото на романа този остров е модел на спокойно, живеещо в разбирателство общество, а в края на романа и обществото, и самия остров и в буквалния и в преносния смисъл на думата са унищожени. Това е роман предупреждение за това как може един диктатор, една тоталитарна власт неусетно, но със своя богат инструментариум да унищижи и най-сговорното общество.

За романа трябва задължително да се отбележат две достойнства – актуалност и универсалност, казва още Георги Александров и допълва, че самият автор е закодирал романа да бъде универсален, защото в него може да се разпознае всяко общество.

По думите на издателя „Последният остров“ е роман, написан в традицията на големите южноамерикански романи, които направиха тази литература в края на 19-и век много силна, именно с темата за диктаторите и диктаторското общество.

Книгата донася на Ливанели най-престижната турска награда за роман на името на Орхан Кемал.

Разговорът с Георги Александров можете да чуете тук/ БНР

 
 
Коментарите са изключени за „Последният остров“ – роман предупреждение на Зюлфю Ливанели