Почина Рангел Вълчанов – режисьорът на XX век

| от |

Няколко дни преди да навърши 85 години почина големият български режисьор Рангел Вълчанов, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци. След поредица болести и операции, през последните години той страдаше и от тежко онкологично заболяване.

Рангел Вълчанов е най-уважаваният у нас и по света български кинорежисьор. Той е определян като филмовият режисьор номер едно на България през XX век.

Публикуваме откъс от интервюто му пред Нова телевизия от 2011-та година:

– Видя ли тунела?
– И сега съм в тунела. Даже и теб те виждам там. Нали знаеш, учените вече ни предупреждават, че животът на планетите и останалия Космос препускат, но вече обратно към изчезналата черна дупка от прочутия Първи взрив.

– Духът ти е несломим.
– На глупавия човек дай му дух. И той се оправя. Без дух нищо не става.

– Прочетох последната „Всички ще умрем, а сега наздраве“. За какво казваш „наздраве“ днес?
– Наздраве на съдбата! Така съм по-спокоен. Каквото и да се случи, наздраве!

– В книгата си казваш, че си мъртвец възкресител!
– Сам се възкресявам! Таман да отида там, горе, и хоп – поемам отново въздух. Наследил съм тази жизненост от баща ми. През целия си живот той беше възкръсващ човек. Побърка ме с неговите възкръсвания. Даже сега като го сънувам, виждам че продължава да е жив. Истински жив. Това, че си умрял, не значи че не си жив! Откъде накъде? Умрелият човек е измама. Не е вярно, че е умрял. Има метаморфози – уж си умрял, ама…

– И нямаш страх от смъртта?
– Когато много ме боли, не ме е страх, а ме е яд! Имаше времена, когато май се страхувах от смъртта. Сега вече свикнах с мисълта за смъртта. Ами да дойде, все ми е едно! 800 метра нагоре и отлиташ!

Дълбок поклон пред паметта на Рангел Вълчанов!
Бог да го прости!

 
 
Коментарите са изключени за Почина Рангел Вълчанов – режисьорът на XX век