Балкански фестивал на ракията

| от |

bfrfBalkan Rakia Fest, посветен на ракията и високо алкохолните напитки, ще се проведе от 24 до 26 октомври 2013 година в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата.

С основание може да се каже, че ракията е една „сакрална” напитка за балканските народи, тя е неделима част от бита и културата им. Балканите са регионът, в който се произвеждат ракии с най-голямо разнообразие и безспорни качества. Ето защо съвсем закономерно е в сърцето на Балканите – София, да бъде организирана такава проява, на която да се представят производители и вносители от страната и региона на всички видове ракии – сливови, гроздови, плодови, анасонови и други високоалкохолни напитки, специалитети и деликатеси, свързани с тяхната консумация, както и опаковки, аксесоари и други, съобщават организаторите.

Балканите са мястото, където се произвеждат ракии с най-голямо разнообразие и безспорни качества.

Нейни братовчеди от Европа и света са шнапсът в Германия, който се прави по една и съща рецепта от векове, грапата в Италия, която те консумират след храна, ябълковото бренди Калвадос във Франция, дестилатът от синьото агаве е текилата от Мексико, а многократно филтриран през кварцов пясък и активен въглен дестилат от ръж, пшеница, ечемик или картофи се превръща в водка, чиято родина е Русия, но се произвежда и в други, предимно северни страни.

На Балканския фестивал на ракията посетителите ще могат да дегустират и сравнят качествата на най-новите продукти на водещите производители от страната и региона. Ще се представят ракии и високоалкохолни напитки с доказани качества, като по този начин ще се разшири и повиши ракиената култура на потребителите.

Компаниите, които ще почерпят всички в НДК са: Винал – Ловеч, Винарска изба Старосел, Винарска изба Едоардо Миролио, Винпром Карнобат, ВИНИ АД, Изба Карабунар, Черноморско злато, Дамасцена. Ракия бар Ракета ще представи ракии Хове и деликатесни хапки.

Ще има и дегустации на напитки от Балканите

Ще може да опитате от Гърция – Ouzo Plomari, Ouzo Adolo, Ouzo Matarelli, Tsipouro of Timavos, Ouzo Arion, Ouzo Lesvos.

От Турция – Анасонова напитка Tekirdag Gold Raki, Анасонова напитка Tekirdag Raki, Турска ракия Yeni Raki, ALA Raki.

От Сърбия – Крушова, Дюлева, Кайсиева и Жестока земунска ракия. Ще се се вдигат наздравици и с македонска

 
 
Коментарите са изключени за Балкански фестивал на ракията